"Blir jakten organiserad drabbas viltet hårt"

De viltrika markerna och nya regler kring utrustning underlättar tjuvjakt.

Sörmland2014-01-16 05:00

— Det förekommer helt klart tjuvjakt. Vi hittar skadade djur och en del är bara jagade som troféer. De har huvudena bortskurna, säger jägaren Leif Fredriksson.

Han berättar att Sörmland är ett viltrikt län. Samtidigt är det numera lätt att få tillstånd för ljuddämpare.

— Då är det bara att åka runt på nätterna med ljuddämpare och lampa. Det är lättjagat från bil. Det ger extrapengar, lika fullt som att åka runt och stjäla diesel, fortsätter Fredriksson.

Eftersöksjägaren Per Kristoffersson har en stor del av Sörmland som arbetsområde.

— Det är illa nog om det är någon som jagar för sitt eget husbehov men blir jakten organiserad drabbas viltet hårt, säger han.

Han uttalade sig i tidningen om tjuvjakt för ett drygt år sedan. Då var det problem med tjuvjakt i Vingåkerstrakten.

Hur blir tjuvjägarna av med köttet?

— Gissningsvis säljer man det svart till folk som köper det i god tro. Viltkött är attraktivt och inte svårt att bli av med. Men det måste ske svart. All öppen försäljning måste gå via en vilthandlare och det ska vara besiktigat. Där kan det lätt bli misstankar.

För närvarande är han dock inte orolig.

— Min uppfattning är att det inte är någon större organiserad tjuvjakt igång just nu och vi jägare brukar vara observanta på om något sådant sker.

Hur ser det ut med jakt på fridlysta djur?

— Det är djupt olyckligt när det förekommer. Jag uppfattar det inte som att det är satt i system i Sörmland, men det finns rötägg inom alla verksamheter. Men generellt sätt har jägarkåren etik och moral.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om