Jonny Eberholm jobbar som bilplåtslagare på Wallins bil i Katrineholm. Han har ett långt yrkesliv bakom sig, om några år är det dags att gå i pension.
Jobbet är roligt, tycker han.
– Det är ett skapande arbete, man måste ha en viss känsla.
Att pensionen närmar sig riskerar att bli ett bekymmer för Jonnys arbetsgivare. För det är svårt att hitta en efterträdare.
Stefan Stedtlund är vd och ägare för Wallins bil. Han upplever att det är allra svårast att få tag på just bilplåtslagare.
–Jonny är 61 år. Så vad händer om fyra år? frågar han sig.
Även om läget inte är akut riktigt än, har han i flera år försökt få tag på någon som kan skolas in och så småningom ta över. Hittills utan framgång.
Intresset tycks svalt för att utbilda sig i yrket. Mekaniker är något lättare att få tag på, tycker Stefan Stedtlund. Men även det är svårt.
Det konstateras i en rapport från branschorganisationen Transportföretagen. Enligt den finns det ett stort rekryteringsbehov i motorbranschen. Under den kommande treårsperioden väntas företagen i branschen behöva rekrytera 5 300 personer i Sverige. För Sörmlands del uppskattas behovet till 121 personer.
Samtidigt uppger sex av tio företag i branschen som försökt rekrytera att det är svårt. Billackerare, tekniker, plastreparatörer och just bilplåtslagare är yrkeskategorier där det är särskilt svårt att hitta personal, enligt Transportföretagens undersökning.
Marléne Falk är ägare och servicemarknadschef på GJ Bilverkstad i Eskilstuna. Hon känner igen sig i bilden av att det är svårt att hitta verkstadspersonal med rätt kompetens, även om hennes företag inte har något rekryteringsbehov just nu.
– Generellt kan jag säga att det är svårt att få tag på folk. Det är många som behöver rekrytera, säger hon.
Marléne Falk konstaterar att det ställs allt högre krav på teknisk kompetens i och med att bilarna blivit mer tekniskt avancerade. Elbilarnas intåg innebär också teknikerna behöver nya kunskaper jämfört med förr.
– Det är mer och mer högteknologi, och det kräver en helt annan kunskap, säger hon.
GJ Bilverkstads senaste rekrytering gjordes från gymnasiets fordonsprogram. Elever därifrån har goda chanser att få jobb direkt efter gymnasiet.
– Det är en utbildning som ger jobb, konstaterar Marléne Falk.
Transportföretagens undersökning av rekryteringsbehovet i branschen visar visserligen på ett något lägre behov nu än för några år sedan. Vad det beror på är inte helt klarlagt – till exempel kan faktorer som förväntad konjunkturutveckling spela en roll. Men samtidigt har branschen sett över några års tid upplevt ökade svårigheter att hitta personal, enligt Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning på Transportföretagen.
– Rekryteringsbehovet är på en fortsatt hög nivå, säger han.
Och Caj Luoma tror inte att personalbehovet kommer att minska i framtiden. Även om digitalisering och elmotorer leder till minskat behov av underhåll, tror han att det kommer att tillkomma nya tjänster som kräver personal.
Så fordonsbranschen tycks vara en framtidsbransch. För att möta behovet spelar gymnasieutbildningarna en viktig roll, menar Caj Luoma. Men det kommer förmodligen inte att räcka.
Luoma lyfter därför fram vuxenutbildningen som kanske ännu viktigare för att komma till rätta med kompetensbristen.
– Yrkesvux måste öka. De volymerna menar vi måste upp rejält, säger han.