Billigt kött är kärnan i problemet

Bo Algers, professor på institutionen för husdjurens miljö och hälsa vid SLU: Finns det några problem med svensk grisuppfödning?

Sörmland2013-07-01 15:25

- Problemen som finns är de vi får när vi ska ha så fruktansvärt billig mat. Ska vi ha det finns det inga bättre lösningar, om uppfödarna lever upp till de bestämmelser som finns. Men när man har så många djur på liten yta får man problem. Grisarna får problem med luftvägarna och smittor sprids lättare.

Om maten inte var så billig, vad skulle man göra då?

- Om den var dyrare skulle man kunna ha färre grisar per yta och mindre grupper. Man skulle också kunna släppa ut dem och djurvälfärden skulle bli bättre.

Hur lyckliga är svenska grisar?

- Vi vet inte så mycket om djurs känslor. Men där det används tillräckligt med strö eller halm kan de åtminstone vara sysselsatta med något de är motiverade att göra, nämligen böka. Något de inte kan göra i de flesta andra länder.

Bör man vara vegetarian?

- Nej, jag tycker att kött kan vara gott. Men vi äter alldeles på tok för mycket kött. Vi behöver halvera vårt köttätande – för att må bättre och för att ha råd att betala mer för köttet så att vi kan äta det med gott samvete från djur som har haft det bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om