– I Sörmland har vi ganska utspridd bebyggelse och vi har stor utpendling, säger Emelie Torgnyson, handläggare på länsstyrelsen i Sörmland.
Och de allra flesta pendlar med bil.
Visserligen kommer ungefär hälften av länets växthusgasutsläpp från SSAB. Men de utsläppen ingår i handeln med utsläppsrätter som regleras på EU-nivå och är därför svåra att påverka lokalt.
Växthusgasutsläppen från transporterna står för en fjärdedel av länets utsläpp.
– Om man bortser från industrin står transporterna för en stor del av utsläppen och det är en av de mest utmanande delarna.
Även om energiförsörjningen står för stora utsläpp också är arbetet på den fronten redan i gång.
– Där finns ett annat egendriv för man har redan kommit så långt att man ser en ekonomisk vinning, så det är redan på rull. Transportsektorn har inte kommit lika långt än så där bör vi verkligen lägga vårt krut.
Framför allt måste Sörmland jobba mycket med lokaltrafiken.
– Det är en väldigt liten andel som använder kollektivtrafik. Väldigt många åker med bil.
Kommunerna, landstinget, länsstyrelsen och regionförbundet måste alla arbeta för att göra det lättare att lämna bilen hemma och i stället gå, ta cykeln, tåget eller bussen.
– Det är svårt att åka på tvärs inom länet. Det finns väldigt begränsade möjligheter att exempelvis åka mellan Nyköping och Eskilstuna. Där måste samverkan mellan kommunerna öka. Det handlar om att hitta alternativ till bilen, att bygga upp förutsättningarna för att lämna bilen hemma. Det måste börja i samhällsplaneringen.
Men bilarna och SSAB till trots står Sörmland ändå för en spillra av världens utsläpp.
Spelar det verkligen någon roll vad lilla Sörmland gör?
– Vi står inför stora klimatutmaningar och alla måste dra sitt strå till stacken, säger Emelie Torgnyson.
Men hon påpekar också att det finns andra fördelar med att minska utsläppen, utöver klimatet.
– Luftkvaliteten blir bättre om fler åker kollektivt till exempel. Och energieffektivisering ger också en ekonomisk vinning som stärker konkurrenskraften i vårt län. Det finns en rad fördelar, inte minst för ökad sysselsättning.