Behovet mycket större än tillgången – förskollärarna måste bli många fler

– Förskolan har på allvar blivit en del av det svenska samhället, säger professor Ingrid Pramling Samuelsson. Men den står inför stora utmaningar.

Sörmland2016-10-06 05:30

Under hela 2000-talet har andelen barn ökat i nästan alla svenska kommuner.

Det ser professor Ingrid Pramling Samuelsson, som är professor på Göteborgs universitet på Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande, som en positiv utveckling, och pekar på att de enda orosmolnen på den här horisonten handlar om att det inte finns tillräckligt många utbildade förskolelärare som kan ta hand om barnen.

– Vi kommer aldrig nå alla överallt, säger hon. Det finns alltid någon liten grupp av människor som menar att exakt så som jag hade det under min uppväxt så ska också mina barn ha det.

Nackdelen, så som professorn ser saken, är att de barn som inte får chansen att komma till en förskola åtminstone ett år innan det första läsåret inleds blir väldigt ensamma.

– Jag tror att det är väldigt viktigt att barn får träffa andra barn, och att de också så tidigt som möjligt får chansen att möta barn från andra länder, andra kulturer, säger Ingrid Pramling Samuelsson.

Bilden av att barngrupperna blir större stämmer inte med verkligheten:

– Eller egentligen både ja och nej. Sett över den senaste 20-årsperioden så har antalet barn ökat något lite, men under de senaste åren har barngrupperna faktiskt vänt och har blivit mindre.

Drömmen vore att alla förskolor hade obegränsade resurser att verkligen ta hand om sina barn, men där är vi inte riktigt ännu.

– Det ser väldigt olika ut i olika delar av landet. Tyvärr har vi redan i dag många outbildade anställda på förskolorna och det är inget riktigt bra tecken.

– Jag tror att det är väldigt viktigt att barnen får komma i kontakt med utbildad personal som har de verktyg som krävs.

Hon pekar dock på att man i olika delar av landet börjar vakna för att man måste ta till ganska kraftfulla metoder för att öka antalet förskolelärare.

– Det kräver att vi förstärker även bemanningen bland all personal som ska utbilda de nya förskollärarna. Men jag vet att man är på gång att anpassa sig på flera håll i landet.

Enligt skolverkets egna prognoser är man på väg mot en vad som kan bli en kris i förskolorna.

Under perioden 2015 och 2019 är behovet i hela landet att antalet förskollärare blir lika med 70 700. Men antalet förskollärare som de facto tar examen under samma period är 39 100.

Beräkningen baseras på att antalet förskollärare går från dagens 50 procent på förskolorna till 70 procent inom de närmaste 30 åren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om