Om man söker sig norrut till kommuner som Sorsele, Åsele och Hofors har var fjärde person i åldrarna 18-24 år ett behov av socialbidrag för att klara sin försörjning. Det visar statistik från Socialstyrelsen som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.
Men i merparten av Sveriges kommuner sjunker andelen unga vuxna i behov av försörjningsstöd. Så även i de flesta Sörmlandskommunerna.
I Eskilstuna, som har störst andel unga vuxna på socialbidrag, har siffrorna gått från 21 procent 2010 till 17 procent förra året.
– De här siffrorna följer utvecklingen för arbetslösheten bland ungdomar och där har vi sett en tydlig nedgång de senaste åren. Det är också där vi riktat stora delar av våra insatser på senare tid. Det bör ha gett effekt, säger Thure Morin som är förvaltningschef på arbetsmarknads- och vuxenutbildningen i Eskilstuna.
Fem av länets nio kommuner uppvisar minskad andel socialbidragstagare i socialstyrelsens statistik och i två kommuner har kurvan legat still under åren 2010-2015.
Nyköping och Oxelösund hör till undantagen där utvecklingen gått åt fel håll. Det vill säga fler ungdomar är i behov av försörjningsstöd.
– Vi behöver definitivt jobba mer med att få ner arbetslösheten bland unga. Men exakt varför kurvan ekar upp hos oss har jag inget snabbt eller enkelt svar på, säger Päivi Pannula som är socialchef i Oxelösunds kommun.
Hon tror att kommunens beroende av den stora arbetsgivaren SSAB kan vara en bidragande orsak.
Eva Mörk är professor i Nationalekonomi vid Uppsala universitet. Hon anser att kommunerna också måste titta på kvaliteten i skolundervisningen.
– Andelen ungdomar med ekonomiskt bistånd är ju nära knuten till arbetslösheten och den går ner även bland unga. Trots höga siffror i vissa kommuner så är det en minoritet av ungdomarna som riskerar att hamna utanför i dag. Oftast gäller det dem med ofullständiga gymnasiebetyg. De flesta andra får jobb till och från och tar sig in på arbetsmarknaden, säger Eva Mörk till nyhetsbyrån Sirén.