Barnakuten flyttar ner till stora akutmottagningen

Barnmedicinakuten på Mälarsjukhuset flyttar ner till stora akutmottagningen. Orsaken är bemanningsproblem, och målet bättre patientflöde och samverkansvinster. Förändringarna oroar akutenpersonal: "Hur ska det här fungera? Allt är väldigt oklart."

Personal på akutmottagningen på Mälarsjukhuset är orolig över nyheten att barnmedicinakuten flyttar in i lokalerna senare i vår. "Vi är trångbodda redan som det är, och barn har speciella behov man behöver ta hänsyn till. Allt tar mycket längre tid med ett akutsjukt barn. Hur ska det här gå till?"

Personal på akutmottagningen på Mälarsjukhuset är orolig över nyheten att barnmedicinakuten flyttar in i lokalerna senare i vår. "Vi är trångbodda redan som det är, och barn har speciella behov man behöver ta hänsyn till. Allt tar mycket längre tid med ett akutsjukt barn. Hur ska det här gå till?"

Foto: Anne-Lie Andersson

Sörmland2024-03-25 19:58

Barnmedicinakuten håller öppet 07–21 alla dagar. Här tar personalen emot barn under 18 år med akut sjukdom som kräver omedelbart omhändertagande, barn under sex månader, samt kroniskt sjuka barn och unga som blivit akut försämrade. Sena kvällar och nätter hänvisas stora som små till stora akutmottagningen, dit barn med akut kirurgiska åkommor, som brutna ben och blindtarmsinflammationer, alltid tas emot.

Men från mitten av maj får Mälarsjukhuset en samlad akutsjukvård när barnakuten flyttas ned. Det här har fått personal på stora akutmottagningen att reagera.

– Vi fick veta detta via ett veckobrev bara, och nu hopar sig frågorna om hur det här ska gå till. Vi har väldigt trångt redan som det är, vi tvingas stundtals neka anhöriga att komma in eftersom lokalerna är överfulla. Var ska de sjuka barnen få plats?

Med ett högt patienttryck gör läkare och sjuksköterska en första snabb bedömning av vårdbehovet redan i entrén till barnmedicinakuten, och vissa familjer får åka hem igen med en försäkran om att det räcker bra att söka vård på vårdcentralen. Någon liknande hård sållning av patienterna finns inte på akuten, konstaterar personalen tidningen får prata med.

– Barn har speciella behov. Allt tar längre tid med ett akutsjukt barn, vårt arbete behöver vara väl förberett, lugnt och ordnat. Man behöver verkligen ta sig tid för blodprover på barn till exempel.Vi har ju minst sagt händerna fulla redan som det är, och dessutom är vi många som inte är vana vid att ta hand om barn. Det känns konstigt att vi plötsligt ska göra det under såväl dagar som nätter, vardagar som helger, säger akutenmedarbetare som hade önskat att nyheten kommunicerats bättre från ledningshåll.

Barn- och ungdomskliniken har länge dragits med personalbrist och svårigheter att rekrytera medarbetare, och har av den anledningen fortsatt dispens från regionens hyrstopp av bemanningspersonal. Det, förklarar Birgitta Barkne Nilsson, chef för den sörmländska sjukvårdens division Medicin dit akutkliniken hör, är orsaken till förändringarna. 

undefined
I samband med pandemin flyttades barnakuten upp till barn- och ungdomsmottagningen på Mälarsjukhuset. Nu flyttas de små tillbaka till akutmottagningen på bottenplan. Divisionschef Birgitta Barkne Nilsson ser det som en utmärkt förberedelse inför den gemensamma flytten till den nya akutsjukhusbyggnaden.
undefined
Barnmedicinakuten på Mälarsjukhuset har haft svårt att rekytera personal länge, och tvingas använda hyrsjuksköterskor trots hyrstoppet. Med en samlad akutmottagning tror ledningen att situationen blir bättre för såväl medarbetare som de små patienterna.

Hon bekräftar att barnmedicinakuten är planerad att flytta ner till akutmottagningen den 13 maj. Planering pågår nu för patientflödet i de befintliga lokalerna, där barnen ska få en separat del.

– Det handlar om att vi fortfarande har svårt med bemanningen på barnkliniken. Vinsterna blir också att flödet av barnpatienter går till samma ställe hela tiden.Det blir en väldigt bra förberedelse inför att vi alla ska flytta in i den nya akutsjukhusdelen. Då hamnar akuten och barnakuten vägg i vägg, vilket jag ser fram emot. Har vi då redan tränat på gemensamma arbetssätt och lyckats få bort hyrpersonalen kommer allt flyta väldigt bra.

– Personalen är van, de tar ju emot de minsta patienterna varje natt. Och akutläkarna är generalister, de kan ta alla typer av patienter. Självklart kommer vi också ha barnläkare på akuten.

Birgitta Barkne Nilsson har förståelse för att medarbetare på akuten känner sig oroliga.

– Det skapas alltid oro inför alla förändringar. Men vi tar den självklart på allvar, och det görs noggranna riskanalyser kring patientsäkerheten och riksbedömningar av arbetsmiljön inför flytten.

Akuten rekryterar nu extra sjuksköterskor och undersköterskor inför barnakutens flytt.

– Söker de med barnkompetens är det extra trevligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!