Nu kan alla som går på mellanstadiet, högstadiet eller gymnasiet delta i Sörmlandsnovellen, en skrivtävling arrangerad av Biblioteksutveckling Sörmland. Tävlingen, som pågår september ut, bär temat "hemma". De inskickade bidragen ska skrivas i novellform.
– En novell är en berättelse som är sann, påhittad eller nånting däremellan. Det är en historia som går att läsa utan paus, säger Irène Karlbom Häll vid Litteraturutveckling Sörmland.
Vad är styrkan med novellformen?
– Novellen står helt fri för tolkning, man får ljuga utan att vara lögnare. Och till skillnad mot romaner, som kan ha många teman, har novellen oftast bara ett.
För att nå ut brett till alla barn och unga har information om tävlingen skickats ut till samtliga mellanstadie-, högstadie- och gymnasieskolor i Sörmland.
– Vi kommer mer än gärna ut till skolorna och pratar om novellkonsten och tävlingen, och svarar på frågor. Det är bara att höra av sig till mig direkt eller till biblioteksutveckling Sörmland.
Vad gör ni mer för att nå ut till dem som är svårast att nå?
– En viktig förebild i tävlingen är vår ambassadör, Mariam Daoudi, som har bott i ett av Sörmlands utsatta områden och tävlat i skrivande många gånger och vunnit nästan lika många. Som talang kan du bo vartsomhelst.
Vilka tips kan du ge den som har skrivkramp eller allmänt svårt att komma igång?
– Var inte självkritisk och låt ditt omedvetna komma fram. Vi har så mycket inom oss som vi inte vet att vi går runt och bär på. I början av skrivprocessen kan det kännas trögt, men du blir belönad om du orkar. Det är som att träna upp sin fysiska kondition, man får upp flåset. Slå upp en bok, ta en rad och börja med den. Eller utgå från en bild. Var inte rädd för att vara personlig, du behöver inte använda jag-form. Och läs! Att läsa skönlitteratur kan hjälpa avsevärt, säger Irène Karlbom Häll.
I den senaste Pisa-undersökningen såg vi en försämrad läsförståelse bland unga. Hur ökar vi ungas förmåga att läsa och skriva?
– Genom medvetenheten om att det finns två språk; det talade och det skrivna. Det talade språket är fragmentariskt och går inte att skriva ned som prosa. Som författare måste man klara tempus och meningsbyggnader. Har du precis börjat skriva prosa är det viktigt att ha koll på det här för att inte bli knäckt. Den goda nyheten är att det är enkelt att lära sig det skrivna språket. Det är ju ditt eget!