mest liknar korv med bröd. Bagerierna är fantasirika när det gäller att hitta på nya former för semlan.
Fenomenet brukar mötas med både hurrarop och muttranden. Det finns en hel del semlepuritaner som anser att semlan endast ska säljas på fettisdagen och att göra om det älskade bakverket är mer eller mindre ett helgerån – de enda valen man ska ha är om man sänker ner godsaken i het mjölk eller inte.
Men när caféet VarDagsRum i Nyköping lade ut sin semleinnovation på sociala medier möttes de av idel glada reaktioner, berättar Maria Jansson, platsansvarig.
– Det är jättemånga som varit positiva och de har redan hört av sig och velat köpa den, men vi börjar sälja dem först på måndag, säger hon.
Maria Jansson har tillsammans med caféägaren Deborah Rosman tagit fram semlan.
– Det hela grundar sig i att Deborah är chokladtokig, och då sa vi att vi skulle göra en chokladsemla. Jag gjorde några olika förslag som vi provsmakade och gick igenom ihop och resultatet blev den här semlan med nutella som fyllning och nutellaswirl i grädden. Semlan toppas av kakao och florsocker.
Vad tycker du själv om semlan?
– Den är verkligen fantastiskt god.
Redan nu har flera hört av sig och gjort bokningar för att inte bli utan nutellasemla på måndag.