– Vi trivs här. Titta bara i lådorna, det är snart slut, säger Nicke Malm.
Han och Lena Malm driver Niles delikatesser och har satt upp ett bord vid Tovastugans skördemarknad. Just det kött som de röker själva börjar ta slut en dryg timme efter att marknaden kört igång under söndagseftermiddagen.
– Jag tycker att det här är ett jättetrevligt initiativ, säger Lena Malm.
En av dem som verkar gilla det rökta köttet är Ronja Löfstrand som sitter i sin vagn. Mamma Sofia Löfstrand och pappa Linus Lundh är här för att få inspiration.
– Nu har skördetiden börjat och då är det spännande att se vad andra gör och vad man själv skulle kunna göra i sin trädgård. Vi är intresserade av att odla själva, säger Linus Lundh.
En som själv började odla för husbehov är Björkviksbon MaryAnn Fargo. Ganska snart växte dock matproduktionen och nu räcker den bland annat till att sälja inlagd gurka och honung på skördemarknaden.
– Vi började 2020 och nu är vi helt självförsörjande på grönsaker, ägg och kött, men då får man ha en diet som är anpassad beroende på säsong och vilka grönsaker som växer bra, säger hon.
"Oasen på åsen" som hon är med och driver säljer bland annat råvaror till Katrineholms skolor och äldreboenden.
– Sedan har vi levererat squash till Tovastugans skördesoppa som de serverar nu, fortsätter MaryAnn Fargo.