Arbetsolyckorna ökar kraftigt i Sörmland

För tre år sedan införde regeringen nollvision mot dödsolyckor på svenska arbetsplatser. Sedan dess har dödstalen ökat för varje år. I Sörmland har antalet anmälda arbetsolyckor skjutit i höjden under samma period.

De anmälda arbetsolyckorna blir alltfler runtom i Sörmland. Till skillnad från landet i stort har antalet dödsfall däremot förblivit oförändrat.

De anmälda arbetsolyckorna blir alltfler runtom i Sörmland. Till skillnad från landet i stort har antalet dödsfall däremot förblivit oförändrat.

Foto: Niklas Holm

Sörmland2019-09-07 04:20

Mars 2018: En man i 20-årsåldern som jobbar extra som timanställd vikarie i Oxelösunds hamn avlider sedan han fastnat i ett utrymme ombord på ett fartyg och drabbats av koldioxidförgiftning.

April 2018: Två män som ska leverera ett kassaskåp till Systembolagets lokaler på Kungsgatan i Eskilstuna förs allvarligt skadade till sjukhus sedan de fått den 1 400 kilo tunga pjäsen över sig.

Juni 2018: Två anställda på Finja utanför Katrineholm skadas, varav den ena allvarligt, efter att ha fått en 1 000 kilo tung bunt armeringsmattor över sig.

Händelserna är ett axplock av de tusentals olyckor som inträffat på arbetsplatser runtom i Sörmland de senaste åren. Och olyckorna blir allt fler, visar statistik från Arbetsmiljöverket. År 2014 anmäldes 890 olyckor där personer skadats så allvarligt på jobbet att de tvingades till sjukfrånvaro. Fyra år senare, 2018, hade siffran vuxit till 1 153 – en ökning på 29,5 procent.

Ökningen har varit kraftig i samtliga kommuner utom Vingåker, Oxelösund och Flen där antalet olyckor tvärtom minskat. I Katrineholm och Eskilstuna uppgår ökningen under perioden till 28 procent, i Nyköping till hela 53 procent. Sörmland uppvisar också, tillsammans med Västmanland, Kalmar och Jönköping, landets högsta frekvens av arbetsskador per 1 000 sysselsatta de senaste fem åren. Jan Andersson, ordförande i fackförbundet Byggnads region Mälardalen, oroas över utvecklingen.

– Olyckorna ökar och det är förstås oroväckande. Det finns många aspekter. Fallolyckor är tyvärr alldeles för vanliga. Tunga lyft och byggstress ligger bakom många olyckor. Det blir fler aktörer när marknaden växer och vi ser att det ofta händer saker på kvällar och helger när det ofta är utstationerad arbetskraft från andra länder som jobbar. Arbetsmiljön är ett komplext arbete på många nivåer, säger han.

Enligt Robert Aldén, sektionschef på Arbetsmiljöverket region Öst där Sörmland ingår, konstaterar att just byggbranschen, tillsammans med bland annat lantbruket och tillverkningsindustrin hör till de mer utsatta.

– Där är Sörmland likt landet i stort. Många gånger handlar det om stress eller bristfällig utbildning. En annan vanlig orsak är att det saknas skyddsutrustning på maskiner eller när man jobbar på hög höjd.

Utvecklingen i Sörmland är inte unik. I juni 2016 klubbade riksdagen igenom en ny arbetsmiljöstrategi med nollvision mot dödsolyckor och förebyggandet av olyckor som centrala beståndsdelar. Trots det har såväl dödsfallen som olyckorna ökat sedan dess. När 2016 summerades hade 45 personer mist livet på svenska arbetsplatser – två år senare var siffran 58. I Sörmland har dödsfallen tvärtom, trots den kraftiga ökningen vad gäller anmälda olyckor, legat stadigt på något enstaka per år.

Robert Aldén betonar att han anser att man ska vara försiktig med att dra för långtgående slutsatser baserat på myndighetens statistik.

– Man måste se statistiken ur ett större perspektiv. Jag upplever att fler blivit bättre på att anmäla vilket kanske innebär att mörkertalet sjunker. Jag kan inte med säkerhet säga att olyckorna faktiskt har ökat. Däremot är Sörmland ett område där vi har som mål att öka vår tillsyn.

– Det kan vara både en ökad trygghet för arbetstagare och ett extra incitament för arbetsgivare att jobba med arbetsmiljön.

Arbetsplatsolyckor och dödsfall

Siffrorna i artikeln gällande arbetsplatsolyckor avser olyckor där den drabbade tvingats till sjukfrånvaro.

Gällande dödsfall gör Arbetsmiljöverket skillnad på svenska förvärvsarbetande å ena sidan och anställda i utländska företag verksamma i Sverige samt icke förvärvsarbetande – exempelvis värnpliktiga – å andra. Siffrorna för dödsfall som redovisas i artikeln avser det sammanlagda antalet från båda dessa kategorier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om