2007 startade landstinget och länets kommuner fallpreventionsprojektet, som pågick under fem år. Målet var att halvera antalet höftfrakturer och minska fall och fallskador hos invånare som är 65 år och äldre.
Fallolyckorna skulle minskas genom utbildningar av personal, balansträning för äldre, studiecirklar, en årligen återkommande vecka med fokus på fallskador och hur man kan förhindra dem och utskrivning av fysisk aktivitet på recept. Dessutom har höftskyddsbyxor tagits fram.
Trots att flera av de planerade åtgärderna har genomförts så har antalet fallskador tvärtom ökat. När projektet startade rapporterades 1 281 fallskador i Sörmland som ledde till vård på sjukhus, fyra år senare var antalet över 1 500 för att i fjol sluta på 1 312, alltså 31 fler än när projektet startade. Det ger samhället en kostnad på 300 miljoner kronor.
I slutrapporten står att man inte kunnat "...visa på någon aktivitet som är den enskilt mest effektiva".
Annkristin Mellgren fick ta över projektet efter fyra år. Hon menar att målet att halvera antalet höftfrakturer var väl optimistiskt.
- Jag tror ändå vi är på rätt väg med att få folk att äta rätt, motionera och sätta fokus på fallskador, säger Annkristin Mellgren, som trots det nedslående resultatet inte ser projektet som ett misslyckande.
Att resultatet inte blev vad man hoppats tror hon beror på att allt fler blir allt äldre – och ökar antalet äldre så ökar även skadorna.
Att försöka minska antalet fallskador som resulterar i sjukhusvistelse är viktigt ur ekonomisk synvinkel. Men ännu viktigare är det förstås för att säkerställa ett rikare och mindre begränsat liv för äldre.
Fysisk aktivitet förespråkas och det finns ett stort utbud inte minst bland pensionärsföreningarna – som dans, gympa, bordtennis och stavgång.