Alexander har opererat in chip i handen

Det är en centimeter långt och tog några minuter att operera in. Nu kan Alexander Malmström både öppna dörrar och åka tåg med hjälp av ett chip i handen.

Med ett chip i handen behövs inget passerkort. Alexander Malmström från Eskilstuna har två stycken cylinderformade chip inopererade i händerna. Oftast sätts de in med hjälp av en nål.

Med ett chip i handen behövs inget passerkort. Alexander Malmström från Eskilstuna har två stycken cylinderformade chip inopererade i händerna. Oftast sätts de in med hjälp av en nål.

Foto: TT / Privat

Sörmland2019-11-04 04:30

I dag har många både plånboken och nyckelknippan full med kort och nyckelbrickor som behövs i vardagen. Glömmer vi pendlarbiljetten eller passerkortet hemma får vi problem under dagen.

Men nu finns en lösning på dessa vardagsproblem, för den som är villig att upplåta en del av sin kropp till tekniken.

Ett centimeterlångt chip opereras in i handen, där all möjlig information kan lagras. Informationen kan sedan läsas av kortläsare. En som nappat på idén är Alexander Malmström.

– Jag såg det här på olika forum för många år sedan. Jag tyckte att det verkade coolt men såg inte riktigt användningsområdet, säger han.

Men för ett halvår sedan tog han steget – och då visste han vad han skulle använda tekniken till. 

– Jag går igenom diverse inpasseringssystem varje dag, både hemma och på jobbet. Nu behöver jag ingen nyckel utan kan bara sätta upp handen – utan att ställa ner det jag bär på. Dessutom har jag mitt SJ-kort kopplat till chippet, säger Alexander Malmström, som är uppvuxen i Eskilstuna men sedan ett år tillbaka bor i Karlskoga.

Han har två olika chip, ett i varje hand. För än så länge finns ingen gemensam standard, utan det krävs olika sorters chip för olika användningsområden. Förutom att koppla kort för passage, skrivare eller tågresor till chippet, kan man programmera det med personliga uppgifter, såsom allergier och blodgrupp, som kan läsas av vid akuta situationer. 

SJ är ett av ett fåtal svenska företag som officiellt stöder chippen. Många företag tycks vänta med att anpassa sina tjänster tills chipanvändarna blir fler.

– Jag skulle vilja kunna göra allting med chippet. Som att ha alla kort där – busskortet, Icakortet, betalkortet... Men det finns tekniska begränsningar än så länge, säger Alexander Malmström.

När han bett att få sina kort kopplade till chippet, har han oftast fått positiva reaktioner.

– De säger "shit vad coolt, vi testar om det funkar".

Själv beställde han chippen och anlitade sedan en piercingstudio för att få dem insatta. Piercaren använde en skalpell för att skära upp ett hål och satte sedan in den lilla glasampullen med chippet i. Man kan också använda en nål för att sätta in chippet.

– Det kändes som att skära sig på papper flera gånger i samma sår. Men efter ett par dagar kändes ingenting. Nu kan jag känna chippet bara om jag drar med fingrarna över det.

Chippet kostar runt 1 500 kronor och är av samma typ som det man använder till id-märkning av hundar och katter. 

Alexander Malmström ser inga direkta risker med tekniken, så länge man är noga när man opererar in chippet. 

– Det måste göras i en steril miljö så man ska inte göra det själv. Men ett ingrepp är ju aldrig utan risk, säger han.

Att bli spårad eller avlyssnad via chippen ska inte vara någon risk. "De har ingen egen strömförsörjning och kan därför inte sända några signaler om sin position eller annat", skriver Chipster – ett av företagen som säljer chippen – på sin hemsida.

Alexander Malmström hoppas att fler blir intresserade och skaffar ett microchip i handen, men han tror inte att det passar alla.

– Det är nog långt kvar innan majoriteten har ett chip i handen, om det nånsin kommer att hända. Det är trots allt ett ingrepp man gör.

Själv är han däremot inte främmande för att operera in ett tredje chip.

– Jag kommer nog att hoppa på det om det kommer en ny standard. Det går ju snabbt, det tog bara en kvart att sätta in två chip.

Alexander Malmström visar hur stort chippet är i förhållande till hans hand.
Alexander Malmström visar hur stort chippet är i förhållande till hans hand.
Chip i handen

Det finns olika slags chip med olika frekvenser, som fungerar för olika ändamål.

Chippen kan användas exempelvis för passersystem, gymkort, smarta lås, SJ prio-biljetter, varuautomater och skrivare. Däremot fungerar de inte som busskort eller bankkort, på grund av att dessa kort är krypterade.

Chippen är passiva och saknar strömförsörjning och kan därmed inte spåras.

Chippet sitter i en liten glascylinder och placeras på en plats i handen där det inte är i vägen. Det kan tas ut.

Källa: Chipster

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!