Så många evakueringsplatser har kommunerna fått fram

Sörmlands kommuner har blivit ombedda att skyndsamt få fram evakueringsplatser till ukrainska flyktingar. Hittills har man fått fram boenden åt 580 flyktingar.

Merparten av flyktingarna från kriget i Ukraina har tagit sig till Polen, ett land som har flera direktflyg till Skavsta.

Merparten av flyktingarna från kriget i Ukraina har tagit sig till Polen, ett land som har flera direktflyg till Skavsta.

Foto: Ola Torkelsson/TT

Sörmland2022-03-10 18:16

Under onsdagen bad Migrationsverket kommunerna i Sörmland att skyndsamt få fram 1 000 evakueringsplatser åt ukrainska flyktingar, varav 250 av dem omedelbart.

– Efter den sista avstämningen under torsdagen så har våra nio kommuner fått fram 380 evakueringsplatser varav 140 ska kunna användas omedelbart. Alla kommuner har hittat platser utom Eskilstuna, säger Alina Treijner som är integrationssamordnare vid länsstyrelsen i Södermanlands län.

Under sen eftermiddag hade även Eskilstuna kommun rapporterat in de platser de fått fram.

– Sent igår eftermiddag inkom Eskilstuna med 200 platser. Nu är det alltså 580 platser totalt varav 340 omedelbara platser. Det innebär att vi överstiger målet om 250 omedelbara platser, säger Alina Treijner.

Det handlar i första hand om att få fram tak över huvudet åt de flyktingar som kommer.

– Det handlar om gymnastiksalar, skolor, bygdegårdar och idrottsarenor där det kan bli aktuellt att sova på en madrass på golvet. Sedan har en del kommuner hittat lediga lägenheter inom allmännyttan, i äldreboenden som inte är i bruk eller på vandrarhem, säger Alina Treijner.

Platser i modulbostäder och tidigare flyktingboenden har också tagit fram, men Treijner vill inte gå in på vilka lokaler i de olika kommunerna som nu är aktuella.

En av förutsättningarna för kommunerna har varit att det ska vara boendeplatser i lokaler som de själva äger eller där de är verksamhetsansvariga – de har inte fått använda privata aktörer.

Har ni fått några signaler om hur många flyktingar som nått Sörmland?

– Vi har inte fått klarhet i det eller fått några nya signaler från Migrationsverket. Dock har vi börjat få signaler om att flyktingar nått Sörmland. Kommunerna har exempelvis fått frågor om var man kan registrera sig som flykting.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!