Fordonsskatt baseras numera på WLTP-körcykeln, ett test för att avgöra hur mycket koldioxid en bil släpper ut. WLTP står för "Worldwide harmonised light vechicle test procedure", och började tillämpas 2017.
I WLTP accelereras bilarna hårdare och körs snabbare än i det gamla testet, NEDC. Detta innebär bland annat att koldioxidutsläppen från bilarna blir högre, vilket i sin tur ger högre skatt. För många bilmodeller har skatten höjts väsentligt sedan nyår, som fyrhjulsdrivna Volkswagen Tiguan, som nu kostar 11 737 kronor per år jämfört med 6 554 kronor per år om den registrerades före nyår.
Det nya systemet kallas bonus malus, där bonus betyder att bilköparen får bonus vid inköp av en bil som släpper ut mindre koldioxid. Övriga bilköpare drabbas av "malus": den högre fordonsskatten.
Men malus-höjningarna av skatten är inte de enda kostnader som kommer att öka för bensin- och dieseldrivna bilar under 2020. Än hårdare lär den nya sanktionsavgiften, på 95 euro per gram koldioxidutsläpp över snittutsläppet 95 gram slå. Det är en avgift som i första hand tas ut från biltillverkarna, men som tillverkarna sannolikt kommer att lägga på bilarnas försäljningspris.
En tillverkare vars bilar släpper ut exempelvis 130 gram koldioxid per kilometer körning, kommer att få betala omkring 33 250 kronor i sanktionsavgift, om en euro kostar 10 kronor. Sanktionsavgiften kommer att innebära, att det kommer att släppas ut många elbilar på marknaden i vår, tror Micael Jakobsson, säljare på Wallins bil i Katrineholm.
– För tillverkare som har både el- och bensindrivna bilar sänker elbilarna snittet av koldioxidutsläpp i bilflottan, säger han.
Regeringen beräknar att nya bilar kommer att öka i pris med mellan 400 euro och 2700 euro under 2020, och dessutom höjs skatten. Men på sikt, skriver regeringen i ett PM, kommer kostnaden för bilägande sjunka eftersom bränsleförbrukningen kommer att minska.
– Biltillverkarna anpassar sig. Kanske är det lite Greta-effekt, säger Micael Jakobsson.
Han är kritisk till hela systemet med fordonsskatt.
– Vill man göra gott för miljön ska man köra bil mindre. Men nu är det samma skatt om man kör 500 mil per år som om man kör 10 000 mil per år. Lägg hela skatten på bränslet i stället, då blir det ett incitament för att köra mindre och köra bränslesnålare eller med el. Men det kräver att vi har ett jobbreseavdrag värt namnet.
Hos bilhandlarna har det varit tydligt under senhöst och vinter, att många kunder velat köpa ny bil före den nya skatten.
– Absolut, så är det. Framförallt har vi dem som redan har beställt ny bil som vill få ut den före årsskiftet. Vi har helt klart märkt av ökad försäljning, säger Björn Lund, säljare för Volkswagen hos Möller bil i Eskilstuna.
Så sent som på lördagen före jul kom kunder och ville ha bilar för omgående leverans, berättar Björn Lund.
– De som har varit inne på slutet är nog de som har skjutit på inköpet.
Det är inte bara de största bilarna som efterfrågats mer, även om Björn Lund beskriver det som "mest panik" runt dem.
– Generellt sett är det hela vår vanliga flotta som vi sålt mer av, säger han.
Hos Wallins bil i Katrineholm hämtade Jenny Eriksson från Flen ut sin julröda Mazda dagen före julafton.
– Jag har inte tänkt på fordonsskatten. Jag ville byta bil och den här kom in. Det är en julklapp till mig själv.