"För dig som tänker nytt, bättre och större. Som har en hållbar och innovativ affärsidé för världen och som ser Sörmland som rätt plats att växa från." De orden mötte de som ansökte till SörmX test drive. Nu har 25 blivit 13 och på torsdagen startade ett tre månader långt program för de som valts ut.
– Det här är den första renodlade satsningen på startups i Sörmland, säger Oskar Mineur, affärsutvecklare på Create och projektledare för SörmX.
På Mälardalens Högskola i Eskilstuna ägde den första av tre träffar rum, med teamet, hållbarhet och affärsmodell i fokus.
Och av de 13 startups som valts ut finns det lika många unika idéer representerade.
– Vi har en väldig bredd, både sett till idéer men också sett till vilka branscher som finns med, säger Oskar Mineur.
Maria Fischer och Axel Fors representerar Gnestabaserade Framvik som är en av de utvalda. De har en idé om att erbjuda konflikthantering i VR-miljö. VR-står för virtual reality, virtuell verklighet.
– Vi sysslar med konflikthantering och håller på att utveckla en träning i VR-miljö för hur man kan hantera konflikter, säger Axel Fors.
Exempelvis kan det handla om en hotfull situation för en handläggare på socialtjänsten eller en lärare som har en stökig elev vars beteende eskalerar. Tanken är att man ska kunna möta olika konfilter i en virtuell verklighet, med verkliga scenarier som kan uppstå i olika verksamheter.
– Förutom att man kan träna konflikthantering på ett nytt sätt ger VR-tekniken en verklighetstrogen upplevelse som gör att man känner stress på samma sätt som vid en verklig händelse. Att vara medveten om hur man upplever och hanterar stress är jätteviktigt vid konflikthantering, säger Axel Fors.
Gemensamt för de idéer och bolag som valt ut är att det finns en större tanke framåt.
– Vi pushar de här för att de ska höja sina mål. Hade de varit rena levebrödsföretag så hade vi nog sagt nej. Här handlar det om att ha en större ambition, säger Oskar Mineur.
Meningen är att det till stor del skattefinansierade projektet ska betala sig.
– Det vi finansieras av i botten är offentliga medel i någon tappning, exempelvis via Region Sörmland. Och då är tanken att om vi investerar våra skattepengar i det här så ska det ramla tillbaka in skattekronor någon dag. Säg att en av de här 13 blir ett stort bolag så har det betalat sig, säger Oskar Minueur.
Kanske är det Lazy Layer som blir just det bolaget? Charlotte Bernett och Caroline Persson hoppas på framtiden. Deras Lazy Layer produceras i Vingåker och är tänkt att ta över poolmarknaden där de båda trebarnsmammorna sett att en viktig sak saknas.
– Vi har tagit fram en ny typ av poolprodukt. Det är en poolplattform som skapar ett grundare område i poolen, utan att man behöver bygga om poolen. Plattformen är i rostfritt stål och man hänger den på poolkanten, säger Charlotte Bernett.
Med deras produkt kan en djup pool i exempelvis en villaträdgård göras grundare och mer barnvänlig när familjen i villan får tillskott.
Vad hoppas ni få med er från SörmX?– Mer erfarenhet kring att driva bolag, det här är nytt för oss båda. Sedan hoppas vi på någon typ av investering i slutänden så att vi kan växla upp vår verksamhet, säger Caroline Persson.
Efter de tre månaderna med de tre träffarna i SörmX test drive kommer precis en sån chans. SörmX avslutas med pitch för Sörmlandsfondens affärsänglar hos Landshövdingen i Nyköping.
– Nu är det lite av ett pilotprojekt men vi hoppas att det ska bli årligt återkommande, säger Oskar Mineur.