SMHI varnar: Snöfall och halka i Sörmland

Under natten och morgondagen väntas snöfall som kan ge cirka två centimeter snö.

1 november 2016 16:31

Under morgonen och dagen har ett lågtryck rört sig över Svealand och det har blivit en hel del, ihållande regn. Men snart vänder vinden, och med den kommer kallare temperaturer.  

– Vinden vrider från sydost till nordost och det bli kallare söderut. Under natten till onsdag och dagen i morgon kan en del av regnet i Södermanland övergå i blötsnö, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

I stora delar av Sverige har SMHI utfärdat varningar för snöfall. Även i Södermanland varnar man sedan 14-tiden för snöfall och halt väglag.

– I norra Svealand och Dalarna har det blivit rätt mycket snö. I morse hade det kommit mellan två och tio centimeter snö i Dalarna. Sen har det fortsatt snöa under dagen.

Enligt SMHI:s prognoser kommer det inte att snöa lika intensivt i Sörmland, men lokalt kan man räkna med upp till två centimeter.

Kommer snön ligga kvar i Sörmland?

– Det ser ut som att nederbörden rör sig bort under senare delen av onsdagen. Natten till torsdag sjunker det till någon minusgrad, och fram på dagen på torsdag stiger temperaturerna igen till någon plusgrad. Så det är fortfarande milt. 

För bilister som ska ut på vägarna under natten eller tidigt på torsdagsmorgonen gäller det att köra försiktigt. Det kan vara risk för halt väglag och lokal snöhalka.

– Den risken finns, och den snö som faller kommer att vara blöt. Även vidare under natten till torsdag kan blöta vägbanor frysa. Men det beror dock på hur snabbt det torkar upp på vägarna, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!