"Vi har vuxit ur kostymen"

Den senaste tiden har det varit ovanligt skräpigt vid flera återvinningsstationer i kommunen. Det finns en förklaring till varför återvinningsstationerna under den senaste tiden varit ovanligt fulla. Men det finns även problem som pågått länge och som kommer att ta längre tid att lösa.

Sköldinge/Katrineholm2012-05-11 11:10

- Så här har det aldrig sett ut tidigare, säger Bertil Sääw.

Han pekar intill containern med pappersförpackningar. Den är proppfull och det ligger massor av påsar med tomma förpackningar intill. I början av veckan såg det likadant ut vid de andra containrarna som nu är tömda. Även containrarna vid korsningen Teatergatan-Sveavägen var i början av veckan överfulla och på asfalten intill låg en mängd förpackningar.

Det är FTI, Förpacknings- och Tidningsinsamling som har till uppgift att se till att förpackningar samlas in och återvinns i Sverige. Första maj bytte FTI entreprenörer i Katrineholm.

- Det är en inkörningsperiod innan de hittat en ny rytm, säger Annica Dahlberg, informationschef på FTI.

Enligt henne har FTI ställt nya och effektivare krav på den nya entreprenören som i längden kommer att leda till att tömningen blir bättre.

Men Magnus Sandström, regionchef på FTI, anser att även om problemet med fulla containrar varit extra påtagligt de senaste dagarna så är det ett problem som funnits länge och är mer komplext att lösa.

- Vi har vuxit ur kostymen i Katrineholm, säger han.

Enligt honom har katrineholmarna blivit allt bättre på att källsortera samtidigt som det finns färre containrar. Återvinningsstationer har försvunnit från exempelvis Strångsjö och Laggarhult. Ibland har förklaringen varit att marken är privat och att nya ägare inte har godkänt återvinningsstationer på platsen.

- Vi är inte nöjda med situationen i dag. Antingen får vi tömma oftare eller bygga ut de som finns, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om