Den 20 december skrev Katrineholms-Kuriren om att länsstyrelsen gett Katrineholms kommun sitt medgivande till att utöka tiggeriförbudet.
Sedan den 1 augusti är det förbjudet att tigga i Katrineholms centrum och vid årsskiftet utökas förbudet till att även omfatta Lövåsens handelsområde. Den som bryter mot ordningsstadgan kommer att straffas med böter.
Tiggeriförbudet har fått vårdföretagaren Olle Boëthius i Sköldinge att reagera och agera. Han har med hjälp av en jurist överklagat beslutet till förvaltningsrätten.
– Det har kostat mig omkring 20 000 kronor och jag tycker att det är nödvändigt att överklaga. Jag tycker att det är oanständigt att fördriva romer. Det utökade tiggeriförbudet saknar laglig grund och så här ska inte den lokala ordningsstadgan användas, säger han.
Enligt Boëthius handlar det dels om diskriminering av folkgrupp, men även en inskränkning av yttrandefriheten.
– Att sätta sig på ett ställe och be om hjälp faller under yttrandefriheten. Jag har gett de romer som har tiggt i Katrineholm en hundring åt gången av principiella skäl och har även varit i kontakt med de kyrkliga som hjälpt romerna med bostad och skydd.
Boëthius säger att det som framför allt kännetecknar resandegruppen är att de inte har ett internt socialförsäkringssystem.
– Fattigförsörjningssystem finns inte med i kulturen och man försörjer den egna familjen. Romer har varit extremt utsatta genom historien.
Olle Boëthius berättar att hans egen förfader Petrus Arosenius inte hade överlevt utan att tigga ihop pengar till brödfödan.
– Petrus var min farfars farfars morfar och han blev tidigt faderslös. Mellan 6 och 9 års ålder tiggde han av främlingar för att överleva. Han hade tre yngre syskon som dog av svält på grund av familjens fattigdom. Många av dagens svenskar har förfäder som överlevt tack vare tiggeri och rotegång (red.anm. ett system där fattiga fick mat och logi hos socknens gårdar). Det är historielöst att inte ha det i åtanke.
Boëthius anser att tiggeriet uppmärksammar allmänheten på att det finns människor som är fattiga.
– Kommunalrådet säger att de ska vara som vi, men romerna har ingen möjlighet att gå till socialförvaltningen. Om man söker bistånd hos myndigheterna är det alright, men om man samlar in pengar själv är det förfärligt.
Han tycker inte att kommunen har preciserat på vilka vis tiggarna skulle utgöra en ordningsstörning.
– Det den politiska majoriteten säger är att de inte ska vara här, men de anger inte vilka skäl som gäller för att det ska vara en ordningsstörning. Jag hoppas inte att det här beslutet inte håller sig, för det är samma typ av fördrivning som Hitler bedrev under andra världskriget.
Olle Boëthius drar även paralleller till grannkommunen Flen.
– Flens kommun uppför sig mera normalt i tiggerifrågan. Det är en partibroder till Göran Dahlström som sitter som kommunalråd där och han har sagt att han inte tänker hålla på med det här.
Den 19 november tog förvaltningsrätten i Linköping emot Olle Boëthius överklagan via den advokatbyrå han har anlitat, "Scandinavian human rights lawyers".
– Vi får väl se vad förvaltningsrätten har att säga om den här situationen. Det brukar ta uppemot ett år att få sitt ärende det prövat. Om förvaltningsrätten anser att det är olagligt kan de upphäva beslutet, konstaterar Olle Boëthius.