Storbranden i kvarnen skakar kunder och återförsäljare

Det var i lördags som en storbrand orsakade förödelse på Linds gård utanför Sköldinge. Teorin är att branden började i en spannmålstork och sedan spred sig till flera byggnader.

Warbro kvarn, Linds gård, dagen efter den förödande branden. Två av kvarnens tre produktionsbyggnader är totalförstörda.

Warbro kvarn, Linds gård, dagen efter den förödande branden. Två av kvarnens tre produktionsbyggnader är totalförstörda.

Foto: André Johansson/arkiv

Sköldinge2022-08-15 18:03

Två stora produktionsbyggnader där Warbro kvarn haft sin verksamhet är nedbrunna. Varken människor eller djur har dock kommit till skada i bränderna, som beskrivs som explosionsartade. Den byggnad som rymmer kvarnens mälteri och maskinhall klarade sig.

Västra Sörmlands räddningstjänst, VSR, har ännu på måndagen två brandmän kvar på platsen, som får spruta på vatten om lågor slår upp igen. För VSR var bränderna resurskrävande och i delar svårhanterade, eftersom det bland annat brann i två silobyggnader. 

– I den stora silon fanns det 100 ton spannmål. Silobränder är inte helt enkla. Om de välter eller rämnar kan det bli dammexplosioner och vi ville inte att konstruktionen skulle bli försvagad. Vi hade expertis ute som hjälpte oss med det. Samtidigt är silon i sig värdefull och vi valde att släcka där med skärsläckare och vatten ovanifrån, säger Daniel Rosenlund, insatsledare för VSR på söndagen. 

För VSR var helgens brand den största man hanterat sedan branden på Sävstaholms gård i Vingåker, för snart ett år sedan.  

Branden påverkar givetvis både Linds gård och Warbro kvarn mycket, men också andra företag och kunder får svårigheter.  

– Vi hade en förfärlig dag här hos oss. Mina ungdomar som jobbar blev så gripna och vi grät faktiskt tillsammans. Vi sörjer med Warbro kvarn och lider med dem, säger Katarina Molitor på Ändebols gård. 

undefined
Etiketter på Warbro kvarn i Sköldinge, när tidningen besökte kvarnen i våras.

I bageriet på Ändebols gård används bara mjöl från Warbro kvarn och i gårdsbutiken säljs mjöl från kvarnen. Katarina Molitor konstaterar att Ändebol måste hitta någon annan leverantör, tills Warbro är igång igen. 

– Folk handlade mjölpåsar här hos oss igår och köpte på sig det vi hade. Just nu vet vi inte om vi löser vår situation. Vi är inte ute efter vilket mjöl som helst, utan Warbro kvarn är Warbro kvarn. Men vi måste lösa det. Vi hoppas att Warbro har ork och kraft och stöttas av alla och kommer igång igen.

undefined
I gårdsbutiken på Ändebols gård har många sorters bröd bakat med mjöl från Warbro kvar sålts.

Rune Mårtensson är ordförande i Sköldinge ölkultur, en förening för ölbryggare på hobbynivå, där bryggarna ofta använder Warbro kvarns mältade korn. Han bor också granne med den drabbade Linds gård, där kvarnen hade sina lokaler. 

– Just malthuset verkar ha klarat sig. Men det är klart att det blir problem för dem, det kommer att dröja innan de kan leverera mjöl igen. Det är tragiskt. Jag har bryggt hundratals bryggningar med deras malt.  

Karta: Warbro Kvarn AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!