Skolledning anklagas för fegspel om rasism

Oro och ilska bland eleverna. Protestaktioner. Läraravhopp. Åsa folkhögskola skakas efter anklagelser om rasism – och skolledningens sätt att hantera dem.

Elever på Åsa folkhögskola på väg in till rektors kontor för samtal om den senaste tidens händelse.

Elever på Åsa folkhögskola på väg in till rektors kontor för samtal om den senaste tidens händelse.

Foto: Privat

Sköldinge2019-12-21 20:55

På Region Sörmlands skola i Sköldinge möts människor från hela världen. Här ska de oavsett kön, härkomst och hudfärg utbildas till självständiga försvarare av demokratin. Här ska de kunna växa, trygga från hat och hot. 
Nu utmanas denna trygghet. Upphovet: ett nationalistiskt tryck på en enskild elevs tröja. 

När budskapet uppmärksammades sände det en chockvåg genom skolan. Både elever och personal har tagit illa vid sig.
– Jag tolkade det som rasistiskt. Det gav signaler som inte är okej ur vårt sätt att se på andra människor, säger Åsas studierektor Lena Rosén Schlaug.
På en skola dit många nyanlända och utländska studenter söker sig är främlingsfientlighet en absurditet. Att rasistiska uttryck väcker oro och ilska är därför naturligt, förstår Schlaug. 
Särskilt starka har reaktionerna varit bland Åsas danselever, om krävt nolltolerans för rasism och att eleven kastas ut.
En sådan åtgärd kan vidtas vid en uppenbar hotbild mot andra elever. En elev kan också tvingas sluta om hen på grund av sina åsikter vägrar diskutera och umgås med andra elever.

Så är det inte i detta fallet, enligt Schlaug som anser att eleven fungerar bra i sin klass där många har utländsk bakgrund.
Folkhögskolans värdegrund bygger på dialog och allas lika värde.
– Det är det enda sättet att jobba med förutfattade meningar, säger studierektorn.
Därför tacklar skolan problemet med samtal med eleven, om dennes åsikter och samspelet med andra elever.
Det har trappat upp konflikten. Danseleverna tycker att skolledningen agerar fegt och därmed accepterar rasism. Detta har de fört fram med flera protestaktioner.
– Problemet är inte eleven i sig. Om skolan tycker att det handlar om en person och en tröja, är det fel. Det handlar om skolans ansvar att se till att elever och personal inte blir kränkta.

Det säger dansläraren Andreas Sanchez. Han har själv utsatts för rasism i samhället, uppger han, och förstår hur eleverna känner det.
– Rädslan är på riktigt och måste tas på allvar. Jag kan inte stå för ett halvdant agerande.
Som tidigare elev på Åsa var det ett drömjobb för Sanchez att få komma tillbaka som lärare. Nu har han slutat i protest mot ledningen. Den har agerat inkompetent och på ett farligt överslätande sätt, tycker han.
– Man ska absolut föra en dialog. Men då behöver skolan extern hjälp. Det finns ingen på Åsa som har den erfarenheten eller kompetensen i den här sortens frågor. Och det är absurt att höra det komma från någon som inte själv riskerar att utsättas för rasism.
Sanchez tycker att skolledningen bör bytas ut.

– Det här är ju landstingets skola, en verksamhet finansierad med skattemedel. Det här riskerar att ske igen. Ska man fortsätta att tysta ner och försöka lösa det internt även då?
Schlaug tillbakavisar anklagelserna. Hon tror att kritiken bottnar i att inte alla detaljer i arbetet märks utåt, och att det därför kan missuppfattas som att skolan står handfallen.
– Vi har ett samhällsansvar att ta de här diskussionerna, att hantera de här åsikterna, och vi märker att det har en positiv effekt. I det aktuella fallet så har vårt arbetssätt gjort att deltagaren inte längre använder tröjan, uppger hon.
Sanchez står fast vid åsikten att Åsa agerat flat och undfallande.
– Jag kan inte stå för skolans värderingar om de innebär att man nonchalerar rasism.

Respekt en grundval

Respekt är en av fyra hörnstenar i Åsa folkhögskolas värdegrund. 
Där står:
”Alla människor har ett lika värde med olika behov och förutsättningar. Vi på Åsa lyssnar aktivt för att förstå varandra. Vi ser möjligheten till lärande och utveckling i varje möte mellan människor. Vi tar till vara varandras kompetens, erfarenhet och bejakar olikheter. Vi bryr oss om varandra”.
Källa: Åsa folkhögskolas måldokument

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!