Sköldingebor kräver en säker skolväg

Barnen i Villahagen är hänvisade till en smal landsväg när de tar sig till skolan. Sockenrådet har samlat politiker och oroliga föräldrar.

Simon, Sebastian och Oskar Östlund vid barnen skolväg.

Simon, Sebastian och Oskar Östlund vid barnen skolväg.

Foto: Stina Järperud

Sköldinge2019-10-25 06:33

Nioåriga Sebastian Östlund bor med sina föräldrar och tre syskon i Villahagen, ett bostadsområde söder om Sköldinge. Han cyklar en knapp kilometer till skolan, trots att vägen är smal och krokig och saknar vägren och belysning. 

– Jag blir nervös och får en dålig känsla i magen när jag cyklar till skolan. Kommer det lastbilar och traktorer så kör jag ner i dikeskanten. Jag skulle vilja ha en trottoar så att man slipper köra på vägen, säger Sebastian Östlund.

Den farliga skolvägen har varit en lång följetong för sockenrådet i Valla och Sköldinge där Kristina Simonsson är ordförande. På onsdagskvällen hölls ett möte för Sköldingebor och inbjudna politiker. 

– Ingen från bildningsnämnden kom till mötet och det blev vi lite besvikna över, säger Kristina Simonsson.

Från service- och tekniknämnden kom Anneli Hedberg (S) och Helena Gärtner (M) och de fick lyssna till föräldrar och barn som vittnade om olika incidenter som inträffat längs skolvägen. 

– Det var ett konstruktivt möte. De hade tagit fram kartor och visade film på vägsträckan från en bil, så man fick det bra visualiserat, säger Anneli Hedberg (S).

Flera idéer med lösningar presenterades. Till exempel att göra gångväg av en gammal banvall, nya markeringar på vägen, sänkt hastighet och en trottoar. 

– Det är Trafikverkets väg, så vi kan inte göra fysiska åtgärder. Det vi lovade var ta en förnyad kontakt med Trafikverket och ha ett uppföljande möte i april.

Sockenrådet har tidigare haft kontakt med Trafikverket, men förhoppningen är att de lyssnar bättre till kommunen. 

– Vi tar krafttag för att få till en lösning. Vi vill ha en gång- och cykelbana, det handlar om 800 meter, säger Kristina Simonsson. 

Villahagen är ett område med gamla gruvarbetarbostäder och enligt Simonsson lockar området barnfamiljer som söker ett prisvärt första boende. Hastigheten är begränsad till 50 kilometer i timmen fram till Villahagen och därefter blir det 70 för den som fortsätter mot Nyköpingshållet. 

– Men en del kör 60-70 kilometer i timmen, säger Sabina Hillerfors som är mamma till Sebastian Östlund. 

Hon låter sonen cykla under sommarhalvåret eftersom han vill slippa fritids. När vintern kommer med mörker och halka så finns inte den möjligheten.

– Vi önskar en trygg och säker gång- och cykelväg så att vi slipper ha ont i magen när barnen tar sig till skolan, säger Sabina Hillerfors.

Sebastian Östlund.
Sebastian Östlund.
Karta: Villahagen, Sköldinge
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!