Historisk sommarkurs sätter skolan i rytm

Sedan 1999 har kursen i jazzimprovisation ägt rum en vecka varje sommar. Det är skolans äldsta sommarkurs. "Det bästa är att vi möts över åldrarna", säger Ola Halvarsson, kursledare.

Kursen har runt fyrtio delatagare, och delas in i fem mindre grupper. Ola Halvarsson, kursledare, berättar att det är först till kvarn som blir antagna. Däremot fungerar kan kursen inte ta in fler än exempelvis  fem trummisar.

Kursen har runt fyrtio delatagare, och delas in i fem mindre grupper. Ola Halvarsson, kursledare, berättar att det är först till kvarn som blir antagna. Däremot fungerar kan kursen inte ta in fler än exempelvis fem trummisar.

Foto: André Johansson

Sköldinge2022-08-05 11:45

Längs med korridoren inne i huvudbyggnaden hörs ljudande instrument och ljuva melodier från de olika rummen. Det är Åsa folkhögskolas äldsta sommarkurs som håller igång under veckan. Kursen i jazzimprovisation har pågått sedan 1999 och får människor från hela landet att besöka skolan. Ola Halvarsson är kursledare.

– Jag och Nils Sandström startade kursen tillsammans, efter det fortsatte jag att driva den. Han var med nästan varje dag under den här veckan, varje år. Men tyvärr gick han bort förra året, säger Ola Halvarsson.

Flera av deltagarna är återvändare, berättar han.

– Många kommer tillbaka varje år. För vissa är det den enda gång de spelar tillsammans med andra.

För att kunna delta krävs en grundläggande förståelse för melodi och harmonik, berättar Ola Halvarsson. Man bör dessutom ha spelat ett instrument sedan tidigare.

– Vi håller på från nio på morgonen till 23 på kvällen. Det bästa är att vi möts över åldrarna. Den yngsta är 16 och den äldsta är 80. Musiken förenar oss, säger han.

undefined
Sedan kursens start, 1999, har en kille varit med varje år, berättar kursledaren Ola Halvarsson. Bakom trummorna sitter Simon Caringer.

Deltagarna har precis haft en kort paus, och återgår till rummen med sina instrument. Bakom den första dörren finner man sex glada jazzmusiker. Robert Sandblom är en av dem, han har rest från Älvsjö tillsammans med en vän. Under veckan bor de kvar på skolan, som erbjuder boende och måltider.

– Jag har spelat i ungefär tjugo år, och har varit på den här kursen fem gånger tidigare, det är alltid roligt. Det funkar bra att bo kvar här, säger han.

Han berättar att man aldrig blir riktigt fullärd – det finns alltid mer att lära sig.

– Man fastnar lätt i vissa mönster, och då är det bra att man får lära sig något nytt, säger Robert Sandblom.

undefined
Robert Sandblom, från Älvsjö, är en av kursdeltagarna. Han har spelat musik i ungefär tjugo år, och deltar årligen på kursen för att få spela med andra och utvecklas.

Gruppen spelar sin första låt, samtidigt som Patrik Boman, kompositör, lyssnar in och kommer med tips.

– En del av improvisationen är att man tänker arrangemangsmässigt samtidigt som man spelar, för att lyfta det andra som händer, säger Patrik Boman till gruppen. 

Kursen pågår under hela veckan och avslutas med en konsert där varje grupp spelar i ungefär tjugo minuter. Men det är inte konserten i sig som lockar Robert Sandblom till skolan varje år. 

– Jag tänker väldigt lite på konserten. Det är inte därför jag är här. Men det är ett bra sätt att samla ihop alla efter den här veckan, och visa upp vad vi har lärt oss, säger han.

Karta: Åsa folkhögskola
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!