Hvalsta gård norr om Sköldinge har varit i släktens ägo sedan 1800-talet. Magnus Ringmar säger att målet alltid varit att utveckla gården. Nu vill han fortsätta i den riktningen, när han tillsammans med sin bror Mattias och en arkitekt planerar att bygga sex fristående villor på sina ägor.
Bebyggelsen beskriver han som en radby och husen ska utformas i sörmländsk sekelskiftesstil: med faluröd träfasad, spröjsade fönster och brutet tegeltak. Inspirationen kommer från ett av de ursprungliga husen på Hvalsta gård, som ännu står kvar. Till de nya husen kommer en större odlingsyta att höra.
– Vi vill tänka nytt och ge möjligheter att odla på en större markyta. Det blir som en minigård. Kanske kommer man att behöva en liten traktor, säger Magnus Ringmar.
Målgruppen är människor som vill bo på landet, men ändå ha nära till större städer. Villorna skulle ligga ungefär 1,5 kilometer från riksvägen mellan Flen och Katrineholm.
Satsningen ser de som en del av landsbygdsutvecklingen och planerna har tagits emot positivt av både kommunen, närboende och lokala föreningar, menar Ringmar.
– Små orter tunnas ur och vi vill gärna få den här delen av kommunen att fortsätta leva.
Byggnationen kräver en ny detaljplan för området och den var under december ute på samråd, för att ge berörda möjlighet att lämna synpunkter.
Planerna har dragit ut lite på tiden, främst på grund av pandemin, men också av andra orsaker.
Länsstyrelsen kräver att en rad undersökningar görs innan projektet kan få godkänt. Det handlar bland annat om naturinventeringar och arkeologiska undersökningar.
– Miljölagstiftningen gör att allt tar längre tid. Länsstyrelsen har sina krav som man måste uppfylla, gällande strandskydd bland annat. Dessutom läggs kostnaderna för alla undersökningar på oss, vilket är riskfyllt om vi sedan ändå får nej. Det här är något som absolut kan stjälpa projektet, säger Magnus Ringmar.
Tanken är att de nybyggda villorna ska ha kommunalt vatten och avlopp, vilket gården inte har i dag. Men Magnus Ringmar är förhoppningsfull, efter att Flen numera får sitt vatten från Katrineholm.
– De har byggt ihop sina ledningar och det finns anslutningspunkter i närheten. Vår ambition är att få kommunalt vatten, det skulle göra mindre avtryck i naturen.