För cirka en månad sedan upptäckte egenföretagaren Lina Näslund en falsk mejladress i hennes namn. När hon kollade vidare såg hon att det fanns över 30 000 oöppnade mejl. Lina öppnade några av dem för att se vad det rörde sig om och upptäckte att hon blivit ID-kapad.
Lån för stora summor hade tagits i hennes namn, men några pengar har hon aldrig sett.
– Jag blev helt chockad, jag förstod verkligen inte vad som hade hänt, säger hon.
Lina Näslund är en av många människor som drabbats av id-kapningar och antalet ökar kraftigt. Enligt polisen anmäldes 12 000 id-kapningar varje månad under 2018 och varje dag, beräknar polisen, görs 300 köp på nätet med stulna uppgifter. Polisen skriver att man ser att kriminella finansierar sin verksamhet med pengar från bedrägerier.
I Linas fall har bedragaren lånat 145 000 kronor i hennes namn. Det handlar om allt från mindre lån, till större summor. Alla lånen är tagna från olika, mindre banker. Detta har gjort att Lina fått stänga sin butik ”Lina och Mickes häst och fritid”.
– Jag får räkningar dagligen från massa olika håll, räkningar som inte är mina. Jag har inte råd att ha kvar min butik, säger hon.
Tre metoder, när det gäller att komma över id-uppgifterna, sticker ut. Dels falska mejl, där mottagaren exempelvis påstås ha vunnit en telefon. För att få telefonen måste mottagaren betala en mindre summa och lämna sina uppgifter. Dels metoden, där en person utger sig för att vara från exempelvis banken, och får den uppringde att logga in med bank-id. Det tredje sättet är att post stjäls ur fysiska brevlådor.