Kamp för säkrare väg till skolan

Åsa folkhögskola och sockenrådet hoppas nu få politikerna på sin sida i kampen mot Trafikverket. Målet är en tryggare skolväg.

Sköldinge 5 oktober 2019 11:29

En smal väg med tvär kurva och ingen trottoar. Det är elevernas väg från bussen till Åsa folkhögskola i Sköldinge. I många år har skolan och Valla-Sköldinge sockenråd försökt få till en säkrare skolväg, men utan resultat. Nu tar de nya tag.

I torsdags träffades representanter för skolans personal, elevrådet och sockenrådet. Gruppen provgick en bakväg mellan busshållplatsen och skolan. Den går över en gräsmatta. 

– Man skulle kunna flytta busshållplatsen lite och göra en gångväg över gräsmattan, säger William Berg från sockenrådet.

Det säger dock markägaren nej till. Ett annat alternativ är att förändra den befintliga vägen, helst med en trottoar. 

– Men det finns ingen mark och ingen som vill bygga en trottoar, säger skolans studierektor Lena Schlaug.

Torsdagens träff följs av ett större möte den 23 oktober. Då hoppas skolan och sockenrådet att få med sig politikerna i kampen mot Trafikverket, som genom åren har uppvaktats i frågan. Bland annat har man önskat sänkt hastighetsgräns och speglar i den skarpa kurvan. Men responsen har varit sval, menar gruppen.

– Trafikverket säger att vägen är för lite trafikerad för att de ska göra nåt. De pratar om nollvision, men 130 elever räknas tydligen inte, säger Kristina Simonsson från sockenrådet.

Problemet är både den smala vägen utan trottoar, och att eleverna går i klungor.

– Folk går över hela vägen och många kan inte trafikreglerna. Många bilar kört fort och det har varit nära påkörningar, säger Christofer Östh från elevrådet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa