Som tidningen kunde berätta under onsdagen har Lennart Häggström fått strida mot länsstyrelsen i flera år. Orsaken är att han vill riva sin gamla sommarstuga utanför Sköldinge och uppföra ett nytt fritidshus. Det har länsstyrelsen satt stopp för.
Först upphävde länsstyrelsen kommunens beslut om strandskyddsdispens, varpå Lennart Häggström tog ärendet till domstol. Domstolen gick delvis på Lennart Häggströms linje, där de konstaterade att det visst var förenligt med lagen att uppföra ett nytt hus.
Därefter skickade han in en ny ansökan om bygglov och strandskyddsdispens, som kommunen även den gången valde att godkänna. Då satte sig länsstyrelsen på tvären igen och valde att överpröva kommunens beslut. Sedan dess har Lennart Häggström inte hört ett ljud.
När Katrineholms-Kuriren började ställa frågor till myndigheten visade det sig att ärendet hade fått ett nytt ärendenummer, utan att Lennart Häggström informerats om det, och att handläggningen dragit ut på tiden på grund av "sjukfrånvaro" hos länsstyrelsens personal.
– Det är inte klokt. Är det inte rimligt att de ska ha en dialog med den som gör ansökan? Jag fattar inte hur det kan få gå till på det här sättet. Ska det ta mer än två år för dem att höra av sig till mig eller fatta ett beslut? Det är helt orimligt, har Lennart Häggström sagt.
Nu ger sig oppositionsrådet Joha Frondelius (KD) in i diskussionen. Han anser att länsstyrelsen har brustit i sin kommunikation och tycker att myndigheten behöver ta till sig av kritiken för att komma till rätta med sina "interna problem".
– Det är alltid tråkigt att läsa om personer som hamnar i en David-Goliat-situation. När man läser artikeln inser man att kommunikationen har varit bristfällig från länsstyrelsens sida. Jag lider med Lennart utifrån all tid och pengar han har fått lägga ned, där han måste svara på utsatt tid, medan länsstyrelsen kan hävda att det har varit sjukskrivningar. Det är väldigt olyckligt i en myndighetsutövning.
Vad tänker du om att länsstyrelsen inte har hört av sig på över två år?
– Hade det varit en anställd i ett privat bolag som inte hade tagit kontakt med en kund på två år så tror jag att kunden hade lämnat det företaget. Men här kan du inte lämna, det finns bara en myndighet som heter Länsstyrelsen i Södermanlands län. Personen sitter i ett gissel, säger Joha Frondelius.
Vidare förstår han att strandskyddet måste värnas, men tycker inte att det får gå till överdrift.
– Strandskyddet är knepigt och jag är fullt medveten om att det handlar om allemansrätten och den biologiska mångfalden, vilket ska försvaras, men från ett kommunalt perspektiv vill vi också att människor bor i Katrineholms kommun och de som har möjlighet och råd ska också få den chansen. Jag tycker att länsstyrelsen hamnar i ett opersonligt läge, säger Joha Frondelius.
Länsstyrelsen beklagar att handläggningstiden har varit lång.
– Det är såklart mycket olyckligt att vår handläggningstid har varit så lång. Vi har under en tid inte haft resurser som kunnat matcha inflödet av ärenden. Länsstyrelsen har gjort förstärkningar i arbetsgruppen och vi arbetar nu aktivt med att förkorta handläggningstiderna för strandskyddsärendena. När det gäller det aktuella ärendet så är det fortfarande ett aktivt ärende som är under handläggning, säger Erik Hjortsberg, chef för avdelningen för naturskydd och naturvård på Länsstyrelsen i Södermanlands län, till Katrineholms-Kuriren.