Länsstyrelsen satte krokben för Lennarts nya fritidshus

Drömmen om en ny sommarstuga har Lennart Häggström ännu inte gett upp, men länsstyrelsen har satt käppar i hjulet för planerna. Tidningens granskning visar på bristfällig kommunikation från myndighetens sida. Länsstyrelsen hävdar personalbrist.

Lennart Häggström känner sig överkörd av länsstyrelsen.

Lennart Häggström känner sig överkörd av länsstyrelsen.

Foto: Jimmy Persson

Sköldinge2023-09-06 06:35

För tretton år sedan köpte Lennart Häggström ett fritidshus utanför Sköldinge, med eftersatt underhåll. Planen att uppföra ett nytt hus har mognat under årens lopp och 2016 bestämde han sig för att förverkliga drömmen. Men något nytt hus har det fortfarande inte blivit. 

Anledningen är att länsstyrelsen har satt sig på tvären. Omkring 2019 lämnade Lennart Häggström in sin första ansökan om bygglov och strandskyddsdispens till Katrineholms kommun. Kommunen godkände planerna, men länsstyrelsen upphävde kommunens beslut. 

Myndigheten ansåg att det befintliga huset var i så dåligt skick att det inte var förenligt med lagen att bygga ett nytt. Dessutom reagerade länsstyrelsen på att det nya huset, 75 kvadratmeter, skulle bli alldeles för stort. 

Då vände sig Lennart Häggström till mark- och miljödomstolen för att fortsätta den juridiska processen samtidigt som han kopplade in en advokat. Domstolen gick på bådas sida. Å ena sidan menade mark- och miljödomstolen att den befintliga byggnaden inte alls kunde anses så förfallen att den helt saknade hemfridszon, å andra sidan tyckte även domstolen att det planerade nya huset var för stort. 

I nästa veva valde Lennart Häggström att tänka om och minska det nya huset till 58 kvadratmeter med tillhörande altan om 14 kvadratmeter. Kommunen beviljade även den här gången ansökan om bygglov och strandskyddsdispens. Men länsstyrelsen valde återigen att köra över kommunens beslut. Den här gången med nya argument. Så här formulerade man sig:

"Den planerade nybyggnationen av ett fritidshus med tillhörande altan kan innebära en utökning av det privata området på bekostnad av det område som i dag är allemansrättsligt tillgängligt. Om en dispens kan medges eller inte avgörs även av byggnaders utseende och placering inom det strandskyddade området eftersom den upplevda tillgängligheten kan komma att påverkas. Av beslutsunderlaget framgår det ej heller hur transportväg ska anordnas upp till byggnaden, något som behöver förtydligas", skrev länsstyrelsen bland annat. 

– Det känns som att jag blir bestraffad bara för att jag överklagade till mark- och miljödomstolen. Det känns som att de hittade något helt annat att klanka ned på. Man måste vara minst jurist för att förstå vad de håller på med, säger Lennart Häggström. 

undefined
Lennart Häggström visar sommarstugan som han ska riva och ersätta med en ny, förutsatt att länsstyrelsen godkänner strandskyddsdispensen.

Beslutet att länsstyrelsen ska pröva om dispens ska ges fattades i slutet av maj 2021. Sedan dess har varken Lennart Häggström eller Katrineholms kommun hört ett ljud om vad som har hänt med överprövningen. 

Vid upprepade tillfällen har han vänt sig till länsstyrelsen utan att få svar på vad som händer. Genom sin advokat har han däremot fått ta del av en tjänsteanteckning där det står att ärendet är avslutat och att det inte behövs någon vidare handläggning.  

– Det är inte klokt. Är det inte rimligt att de ska ha en dialog med den som gör ansökan? Jag fattar inte hur det kan få gå till på det här sättet. Ska det ta mer än två år för dem att höra av sig till mig eller fatta ett beslut? Det är helt orimligt, säger Lennart Häggström. 

När Katrineholms-Kuriren börjar ställa frågor till länsstyrelsen visar det sig att ärendet inte alls är avslutat. Däremot har myndigheten valt att sköta överprövningen av ärendet med ett nytt ärendenummer. 

"Det som verkar ha skapat förvirring i det aktuella ärendet är den tjänsteanteckning som gjordes i ärende [...] den 11 augusti 2021 om att ärendet avslutades utan åtgärd. Denna tjänsteanteckning gjordes på grund av att handläggningen fortsätter i annat ärende. Syftet med länsstyrelsens rutin att skapa två ärenden beror bland annat på att det underlättar framtagning av statistik", skriver myndigheten. 

undefined
Länsstyrelsen i Södermanlands län.

Faktum kvarstår att Lennart Häggström fortfarande inte kan påbörja ombyggnationen, eftersom länsstyrelsen, efter två års väntan, fortfarande inte har fattat något beslut huruvida strandskyddsdispens ska ges eller inte. 

Hur kan det komma sig att ni inte kommunicerar med berörd kommun/tomtägare att ett ärende har fått ett nytt ärendenummer? 

"Det är inte är en sådan uppgift som måste kommuniceras enligt förvaltningslagen, men vi har sett ett behov av att minska missförstånd och förtydliga. Numera har vi därför oftast med det nya ärendenumret i besluten om överprövning", skriver länsstyrelsen till tidningen. 

Är det rimligt att er handläggning för att fatta beslut i aktuellt ärende ska ta flera år? 

"Det är ett fåtal personer som handlägger dessa typer av ärenden på länsstyrelsen. Den berörda arbetsgruppen har under de senaste åren varit drabbade av bland annat sjukfrånvaro, vilket medfört längre handläggningstider. Länsstyrelsen handlägger ärenden i den ordning de inkommit till myndigheten och arbetar nu aktivt med att förkorta handläggningstiderna för strandskyddsärendena", skriver man vidare. 

Lennart Häggström är allt annat än nöjd över länsstyrelsens hantering. 

– En vanlig människa har inte en möjlighet att förstå vad de håller på med. De gömmer sig bakom paragrafer och att de byter namn på ett ärende utan att man informeras, det är faktiskt katastrof. Jag är en enskild privatperson som har gjort en investering i en sommarstuga. Jag skulle vilja kalla det här för myndighetsmissbruk. Dessutom har jag servitut på en gångstig, så varför de ska lägga sig i hur jag ska få upp byggmaterial till stugan tycker jag är uppåt väggarna, säger han. 

Strandskydd

Strandskyddet är ett generellt skydd som gäller i hela landet och vid alla kuster, sjöar och vattendrag. 

Det skyddade området är normalt 100 meter från strandkanten, både på land och i vattenområdet.

Inom strandskyddat område är det bland annat förbjudet att uppföra nya byggnader, ändra byggnader eller sätta upp andra anläggningar eller anordningar som avhåller allmänheten från att röra sig där. 

Om man har ett särskilt skäl kan man få dispens från strandskyddet. 

Källa: Boverket.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!