Nypremiären rycker närmare för Warbro kvarn 2.0

Med nya produkter från kvarnen, nya tankar om framtidens mat och till stor del nya lokaler drar nu Warbro kvarn igång verksamheten igen, efter den förödande storbranden i augusti 2022.

I augusti 2022 förstördes flera ekonomibyggnader på Linds gård i en explosionsartad brand. Nu står Warbro kvarn 2.0 snart klart och ska invigas i september.
Gårdens kelgris Muffe blir omklappad av Thomas Björklund och Ida Lindberg Klausen.

I augusti 2022 förstördes flera ekonomibyggnader på Linds gård i en explosionsartad brand. Nu står Warbro kvarn 2.0 snart klart och ska invigas i september. Gårdens kelgris Muffe blir omklappad av Thomas Björklund och Ida Lindberg Klausen.

Foto: Emma Eriksson (arkivbild)

Sköldinge2024-06-01 06:31

Nyheten i korthet

  • Warbro kvarn i Sköldinge återupptar sin verksamhet efter en förödande brand i augusti 2022. Nya byggnader är uppförda, och invigningen av hela anläggningen är planerad till september.
  • Förutom att ersätta skadade byggnader har kvarnen förbättrat sina faciliteter och introducerat nya processer, inklusive en "hydrotermisk behandling" som gör spannmålets mineraler mer tillgängliga för människokroppen.
  • De första nybyggda lokalerna, inklusive kontor och mötesrum, planeras att tas i bruk till midsommar. Kvarnen kommer fortsätta att fokusera på stenmalen kulturspannmål, men med ökad kapacitet.

– Vi har kommit jättelångt. Vi ska flytta in i personaldelen av lokalerna till midsommar och ha invigning av hela anläggningen i september, säger Ida Lindberg Klausen, vice vd på Warbro kvarn i Sköldinge.

undefined
Ida Lindberg Klausen visar den stora kvarnsalen där tanken är att man ska kunna hålla kurser och föreläsningar.

Det var 20-årsjubileum för kvarnen, som gjort sig känd för gamla kultursorter av spannmål, när branden ödelade lagret med 200 ton spannmål, stallet, höskullen, samt den stora byggnaden med kontor, produktions- och distributionslokaler. 

Men idag finns knappt något som påminner om katastrofen, förutom en förkolnad träbit på marken precis där ingången till den nya, större gårdsbutiken ska vara. Byggnaderna är uppbyggda igen, i flera fall är de också större och mer praktiska än tidigare. 

undefined
Vid gaveln kommer den nya gårdsbutiken att ligga. Ida Lindberg Klausen vinkar glatt till en besökare som svänger in på gården.
undefined
I september blir det nyinvigning för Warbro kvarn. Till vänster på gaveln kommer gårdsbutiken att ligga, men först behövs en trappa.
undefined
Den väderbitna lastpallsskylten visar väg för leverantörer och hantverkare.

Tre månader efter branden var Warbro igång med malning igen, på några mindre kvarnar som stod i mälteriet, som inte drabbades av branden. Men för den stora produktionen av malda varor fick man hyra in sig i andra kvarnar, främst Berte qvarn i Halland och Orga kvarn i Skärblacka.

undefined
Tre månader efter eldsvådan, i mitten av november 2022, blickar Warbro kvarns vd Thomas Björklund ut över förödelsen.
undefined
Det såg ut som en krigsskådeplats dagen efter den explosionsartade branden den 13 augusti 2022. Två av tre produktionsbyggnader, stallen och ladugården på Linds gård brann upp.

Parallellt med att försöka hålla produktionen igång pågick arbetet med att först röja ur och sanera allt som var brandskadat. 

– Allt tar sådan tid. Man förstår att det är snabbt, att vi återkommer efter två år. Men hade någon sagt då, att det skulle ta två år, då hade det känts väldigt tungt, säger Ida Lindberg Klausen. 

Så började arbetet med att planera återuppbyggnaden. Byggnader skulle ritas, leverantörer och byggare kontrakteras. Men för att kunna både rita och be byggare om offerter måste Warbro kvarns ägare och anställda veta vad man önskade av den i princip helt nya anläggningen. 

– För mig är det jätteviktigt att hitta lokala entreprenörer. Virket är till exempel från Lindbro såg. Vi ska inte ha firmor långt bortifrån bara för att de är billigast, men vi måste ändå jämföra priser. Jag tycker att de lokala har kunnat konkurrera bra, säger Thomas Björklund, vd för Warbro kvarn. 

undefined
I augusti 2022 förstördes flera ekonomibyggnader på Linds gård i en explosionsartad brand. Nu står Warbro kvarn 2.0 snart klart och ska invigas i september. Gårdens kelgris Muffe blir omklappad av Thomas Björklund och Ida Lindberg Klausen.
undefined
Golvet i den stora hallen ytbehandlas när Kuriren hälsar på hos Warbro kvarn. Det är egenföretagaren Martin Eriksson från Marmorbyn som jobbar på. " Jag ska dammbinda golvet, så det inte yr omkring sen när man hanterar alla råvaror", förklarar han.
undefined
Här ses den blivande gårdsbutiken växa fram.

I augusti 2023, alltså ett år efter branden, drog bygget igång. Thomas Björklund har varit byggsamordnare och byggherre, men tycker att det gått bra och att problem som uppstått kunnat lösas snabbt. 

Men nya Warbro kvarn, "Warbro kvarn 2.0" som Ida Lindberg Klausen kallar det, är inte exakt detsamma som den tidigare kvarnen. 

– Grundvärderingen ändras inte: det är fokus på stenmalen kulturspannmål. Men processerna ändras, kapaciteten ökar. Nu har vi kunnat byggt bättre anpassade lokaler.

undefined
En trappa upp i den stora hallen kommer spannmålen att malas. Thomas Björklund visar runt.
undefined
Kerstin Björklund målar golvsocklarna till de blivande personalutrymmena.
undefined
I augusti 2022 förstördes flera ekonomibyggnader på Linds gård i en explosionsartad brand. Nu står Warbro kvarn 2.0 snart klart och ska invigas i september.
undefined
Jyckarna Saga och Muffe tar en paus på det svala golvet.
undefined
Fågel Fenix som reser sig ur askan, vackrare än någonsin, har varit vd Thomas Björklunds mantra efter branden. Här tillsammans med hustrun Kerstin Björklund.

Bland det nya finns "hydrotermisk behandling". Thomas Björklund förklarar det hyfsat enkelt: 

– Man blötlägger spannmål, värmer upp den, sänker ph-värdet och bryter ned fytinsyran. 

I spannmål, förklarar han vidare, finns många mineraler som järn, som dock inte människokroppen tar upp från spannmål hanterat på vanligt vis, på grund av att mineralerna är bundna i fytinsyran. Med den nya behandlingen görs de tillgängliga för kroppen att ta upp. 

– Ska vi äta mer växtbaserat behöver vi ta tillvara på näringen i spannmål. Det första vi ska producera på det här sättet är bulgur av korn. 

Tillsammans med företaget Hidden in grains har storskaliga försök gjorts, på spannmål med hydrotermisk behandling.

Nu till midsommar ska de första nybyggda lokalerna tas i bruk igen, i ena delen av kvarnhuset, där man byggt kontor och lokaler för möten och matlagning på övervåningen. 

– Nu står kunderna och väntar, säger Ida Lindberg Klausen, med glad förväntan i rösten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!