Elever bygger sin lektionssal - med teknik från vikingatiden

Miljövänligt, förnyelsebart och med traditionell teknik. Inom projektet "Unga bygger grönt" håller elever vid Åsa folkhögskola på att bygga en utelektionssal med gamla anor.

Sköldinge2013-06-07 12:30

Eleverna på Åsa folkhögskolas allmänna kurs har fått välja mellan fyra praktiska ämnen. Det har bland annat handlat om sömnad till förmån för Röda korset, fair trade och som här – ute på en soldränkt gräsmatta; att bygga ett stolphus.

Hantverkslektionerna på Åsa folkhögskola tar verkligen det hela från grunden. Det hus som eleverna nu håller på att bygga ska nämligen kunna fungera som en utomhusslöjdsal när det väl blir klart.

- Det är svårt men förbannat roligt. Vi har arbetat från grunden. Bland annat har vi byggt bockarna vi använder till resten av arbetet, säger Robin König som precis har sågat till en del till takstolen.

- Men framförallt är det skönt att sysselsätta sig med något praktiskt och få vara ute. Vi lär känna varandra bra också, fortsätter han.

Kursen på skolan är en del av projektet "Unga bygger grönt" som drivs av Sörmlands museum.

- Det handlar om traditionell kunskap som även är relevant i dag. Att använda miljömässigt hållbara och förnyelsebara material som trä, lera och halm, säger Kjell Taawo som är byggnadsantikvarie på Sörmlands museum.

Konstruktionen härstammar från vikingatiden, innan man började knuttimra hus.

- De väggfack som sedan bildas kan fyllas med det som finns tillgängligt. Som exempelvis flätade vidjor och lerbruk, fortsätter Taawo.

Nu är det sista lektionen för terminen men husbygget ska vara ett levande projekt som fortsätter.

- Till hösten ska vi resa stommen och sedan kommer vi att jobba vidare. Det är inget mausoleum vi bygger. Huset ska användas, säger läraren Mikael Rydholm.

Han menar att en poäng med bygget är just att det får ta lång tid.

- Nuförtiden blir folk galna om de får vänta mer än tio sekunder framför datorn. Det här är ett sätt att lära sig tålamod. Samtidigt handlar det om att öva upp handens intelligens, som vi har kallat det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om