I veckan skrev SD i Region Sörmland att kulturnämndens budget behöver minskas till förmån för satsningar på sjukvården. Därför föreslår de att göra sig av med Åsa folkhögskola i Sköldinge. Det fick folkhögskoleläraren Linus Larsson att ryta ifrån att besparingen för SD är ideologisk snarare än ekonomisk, då de sparade pengarna enbart skulle utgöra en tusendel av regionens budget.
Nu säger även eleven Emelie Nord ifrån. Hon vill få fler att förstå vikten av platser som Åsa folkhögskola, som har betytt så mycket för henne själv.
Emelie växte upp i Malmköping men gick gymnasiet i Eskilstuna, där hon kämpade hon med skoltrötthet och sviktande betyg.
– Jag fick en adhd-diagnos i våras, så jag gick väl igenom gymnasiet med outredd adhd. Det var med nöd och näppe, det var tufft. Till slut fick jag min examen men ingen högskolebehörighet och det krävdes mycket hjälp, berättar hon.
Efter det följde några ströjobb innan hon blev sjukskriven. Hon saknade motivation och visste inte vad hon ville göra med livet.
– Jag har haft rätt sådär mental hälsa och har suttit mycket hemma. Det fanns ingen mening med saker. Till slut fick jag nog och sa till Arbetsförmedlingen att jag ville plugga och de skickade mig på studiemotiverande folkhögskolekurs, SMF. Jag behövde verkligen det.
Emelie kände snabbt att hon fick ett sammanhang på skolan som hon länge hade saknat. Så småningom började hon en allmän kurs för att läsa upp sina gymnasiebetyg och få behörighet för att läsa vidare på högskola.
– Sen till våren ska jag bestämma mig för vad jag vill läsa, men jag har framtidshopp nu. Jag vill jobba med människor och har funderat på att bli folkhögskolelärare. Jag ser hur lärarna här gör en sån skillnad för så många. Jag trivs så bra i den här världen så att verka i den känns väldigt lockande.
Vad har folkhögskolan gett dig?
– Jag fick ett syfte. Till en början var det nåt att göra på dagarna som kändes mer meningsfullt än att sitta hemma. Men jag fick också en chans att jobba på mig själv, det växte till en personlighetsutveckling som jag är väldigt stolt över. Jag har fått en massa vänner och skapat en framtidstro.
Idag är Emelie delaktig i ett gäng skolkommittéer, har börjat engagera sig politiskt och ser fram emot komma till skolan på ett helt nytt sätt än tidigare.
– För många är det mycket mer än ett betyg på ett papper. Man får med sig kunskaper man kan ta med sig hela livet, det handlar inte bara om skolämnen utan om livserfarenhet. Folkhögskolan som koncept handlar inte bara om att utbilda sig, det är också att bilda sig. Bildning har med livet att göra, det är mer än att bara rabbla kunskap.
Idag finns kritik mot folkhögskolan från Sverigedemokratiskt håll på både region- och riksnivå. För något år sen kom förslaget att den allmänna kurs som Emelie går bör minskas kraftigt.
– Jag tror att många ser det som en flummig plats, men det är så mycket mer än så. Folk i alla åldrar och samhällsklasser minns med glädje hur mycket de har växt på folkhögskolan, det är en viktig byggsten för hela samhället. Det bidrar till mer än en människa som får ett jobb – det leder till självförtroende och det är svårare att mäta.
Vad tror du skulle hända om folkhögskolan lades ner?
– Jag tror att vi skulle ha fler hemmasittare och utbildningsgraden som redan är låg skulle vara ännu lägre. Folkhögskolan skapades för att ge alla chansen att utbilda sig under en tid när det absolut inte var självklart. Jag tycker att det är en grundpelare för ett demokratiskt samhälle som ger folk verktyg att ta makten över sina liv och sin omvärld.