Det var i lördags som Linds gård och byggnaderna där Warbro kvarn hade stora delar av sin verksamhet eldhärjades. Hela siloanläggningen är borta, liksom Linds gårds stall och höskulle, och det hus där Warbros kvarn, kontor och distributionslokaler fanns, berättar Hanna Björklund, dotter i ägarfamiljen och styrelseledamot i Warbro kvarn.
– Det första steget nu är försäkringsfrågan. Allt var försäkrat, men vi behöver gå igenom allt med försäkringsbolaget och fastställa värdet. Den frågan sätter förutsättningarna för hur det blir framöver. Det kan vara så att det bara betalas ut pengar om vi bygger på samma plats till exempel, det måste redas ut och det är ett viktigt första steg, säger hon.
Av Warbro kvarns tiotalet anställda, som arbetat med produktion, distribution och administration, är de flesta nu i tjänst men arbetsbefriade. Det finns, för de flesta av dem, helt enkelt inget att arbeta med, när kvarnen brunnit upp.
– Jag vet väldigt lite om hur det kommer att gå. Vi behöver diskutera, om de kan vara hemma med lön, om vi kan permittera, om de kan få a-kassa. Jag vet inte, säger Hanna Björklund.
Men det hon säkert vet är att viljan att komma igång med verksamheten igen är stor.
– Vi är beslutsamma i att vi ska komma igång så fort som möjligt. Jag kan bara tala för mig själv, men jag tror att ska man orka hålla på vill man ha lösningar. I första hand ska vi komma igång med malten så fort som möjligt.
Byggnaden där kvarnens mälteri finns klarade sig från branden.
Hanna Björklund berättar om allt stöd som strömmat mot dem, efter branden.
– Vi har fått väldigt mycket stöd. Grannarna har varit fantastiska, det kom grannar som hjälpte till att rädda grejer medan det brann, det kommer så många som frågar vad de kan göra, vad behöver vi hjälp med? Jag har sett insamlingen till oss, det är ett väldigt rart initiativ.
Nu arbetar ägarna och andra inblandade med att hitta lösningar. Hästarna behöver stallplatser till vintern, spannmål måste förvaras, produktionen hållas i gång i den mån det går.
– Men man känner att man orkar mer när man får mycket stöd.
Warbro kvarn grundades 2002. Nu har företaget tio anställda och ägs av familjen Björklund, Sörmlandsfonden samt ett antal sörmländska företagare. Varorna, mjöl och spannmål, både de vanliga varianterna av korn och havre, men också mer ovanliga kultursorter som dinkel, emmer och nakenhavre, har malts i kvarnen.