Cathrin får högspänningsledning 30 meter från huset

När elförsörjningen till Amazons verksamheter på Lövåsen ska säkras krävs nya ledningar. Vattenfall vill ha luftledningar. Det får flera boende utefter de tänkta ledningarna att protestera. "Vi kan inte bo kvar här i så fall", säger Cathrin Bergenstråhle.

"Det är som ett mörkt moln som hänger ovanför våra huvuden", säger Cathrin Bergenstråhle som inte vill ha fler ledningar vid sitt hus. I stället vill hon att Vattenfall gräver ner de nya elledningarna.

"Det är som ett mörkt moln som hänger ovanför våra huvuden", säger Cathrin Bergenstråhle som inte vill ha fler ledningar vid sitt hus. I stället vill hon att Vattenfall gräver ner de nya elledningarna.

Foto: Carina Ekdahl

Sköldinge2023-05-04 17:02

I takt med att Amazon ska bygga fler serverhallar på Lövåsen behöver kapaciteten i elnätet byggas ut. Därför planerar Vattenfall att uppföra luftburna elledningar mellan Hedenlunda i Flens kommun och Lövåsen, via Speteby utanför Valla. Processen har pågått i flera år och just nu väntar Vattenfall på besked från Energimarknadsinspektionen om ledningarna får byggas. 

Samtidigt är det inte alla som är förtjusta i företagets planer. En av dem som drabbas är Cathrin Bergenstråhle och hennes man. Hon har tidigare bott i Stockholm, men köpte Fagerbjörks gård, utanför Sköldinge, för fyra år sedan. 

undefined
"De får gärna gräva ner kabel på vår mark, och då kan de börja i morgon", säger Cathrin Bergenstråhle, som har engagerat sig mot Vattenfalls planer på nya luftledningar mellan Hedenlunda och Lövåsen.

Ett år efter köpet damp det ned ett brev från Vattenfall, som ville utöka med ytterligare elledningar utanför deras tomt. Enligt företagets mätningar kommer de nya ledningarna att gå 30 meter från familjens bostadshus.

– Vi köpte gården för att bo här resten av våra liv. När vi hade renoverat bostadshuset och markerna, och börjat med uthusen, kom brevet från Vattenfall. Nu vet vi varken om vi vill eller kan bo kvar här – men inte heller om vi kan sälja gården, säger Cathrin Bergenstråhle. 

undefined
Här ska de nya kraftledningarna dras.

I stället för luftburna elledningar har hon och flera grannar förespråkat att ledningarna ska grävas ned, eller där det är vatten förlägga kablarna på botten. Allt för att få så liten påverkan på jordbruk, skogsbruk och landskapsbild. Det har Vattenfall inte hörsammat. 

– Många lever och försörjer sina familjer på de här markerna. Om Vattenfall hade velat ha dialog och frågat oss vad vi föredrar så hade de sluppit långdragna processer och överklaganden, som det kommer att bli. Men de vill inte ha någon dialog, vilket gör att jag tycker att de inte uppfyller lagens krav ur samhällets perspektiv, säger Cathrin Bergenstråhle. 

undefined
Cathrin Bergenstråhle och hennes man köpte Fagerbjörks gård för fyra år sedan.

Dock har dialogen med Katrineholms kommun varit mycket bra, tycker hon:

– Kommunen har yttrat sig vid två tillfällen och vi har haft väldigt bra kontakt med den, både tjänstemän och politiker. Det jag förvånas över är att Vattenfall i sin egen miljökonsekvensbeskrivning har angett att marken där ledningarna ska byggas har mycket höga naturvärden. Ändå väljer man att göra på det här sättet.

undefined
På kartan med fornminnen är många platser utmärkta vid Fagerbjörks gård.

Förutom arter som av EU klassas som skyddsvärda har Bergenstråhle observerat flera rödlistade fågelarter, bland annat brun kärrhök, örn och rördrom.

Det är inte bara djur och natur som är skyddsvärda i området. Det finns också många fornminnen. Cathrin Bergenstråhle pekar ut två järnåldersgravar i kohagen, och säger att det finns ytterligare fornminnen i vasskanten.

undefined
Johan Rapp är bekymrad över att de nya luftledningarna kommer invid det populära Veckelnbadet och att naturen förfulas.

Grannen Johan Rapp, sommbarboende i ett gammalt torp mellan Älvestasjön och sjön Veckeln, har också engagerat sig i frågan. De nya luftledningarna är tänkta att gå en bit ifrån hans tomt, men påverkar naturen runt omkring. Vid infarten till det populära Veckelnbadet ska den tilltänkta ledningen dras.

– Vattenfall gör allt för att förfula miljön. Vill du stå och fiska under en högspänningsledning? De har redan bestämt att det ska bli en luftburen ledning utan att utreda andra alternativ. Det känns som att det är ledningar överallt när vi bygger ut elnätet i Sverige, säger han.

Kanalen mellan de två sjöarna skulle behöva muddras, tycker han.

– Då kan man slå två flugor i en smäll och passa på att lägga sjökabel samtidigt, så slipper vi de luftburna ledningarna, säger Johan Rapp.

Vattenfalls planer

Nya stadsdelar, lokal energiproduktion samt ny och växande industri i omställning ställer nya krav på elnätet.

En förstärkning av regionnätet planeras mellan Hedenlunda i Flens kommun och Lövåsen i Katrineholms kommun.

Planen är att det ska ske i två etapper. I steg ett planerar Vattenfall en ny luftledning mellan Lövåsen och Speteby, utanför Valla. Steg två är en fortsättning mellan Speteby och Hedenlunda.

Vattenfall har ansökt om koncession hos Energimarknadsinspektionen för förstärkningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!