Avhoppad lärare DO-anmäler Åsa

Det fortsätter att blåsa runt Åsa folkhögskola. Efter höstens turbulens kring rasismanklagelser, elevprotester och läraravhopp har skolan nu blivit anmäld.

Höstens turbulens kring rasismanklagelserna på Åsa har fortfarande inte lagt sig.

Höstens turbulens kring rasismanklagelserna på Åsa har fortfarande inte lagt sig.

Foto: Roger Culmsee/arkiv

Sköldinge2020-02-14 07:48

Det är en före detta anställd vid Region Sörmlands folkhögskola som kräver att Diskrimineringsmannen, DO, ska pröva skolledningens agerande.
Den förre dansläraren Andreas Sanchez anser att han blivit utsatt för rasism på skolan, och att han diskriminerats på grund av etnisk tillhörighet. 
I protest mot hur arbetsgivaren valde att hantera situationen sade han upp sig.

Hans inlaga till DO beskriver bakgrunden till att han slutade och varför han känner sig kränkt.
”Skolan normaliserar rasism för statliga pengar”, skriver Sanchez. Han anklagar arbetsgivaren för inkompetens och menar att ”inga åtgärder har gjorts” för att lösa orsakerna till att han lämnade skolan.
Tidningen har tidigare rapporterat om oron på skolan. Turbulensen hade sin upprinnelse i att en enskild elev på den mångkulturella skolan uttryckte främlingsfientliga åsikter. 
Eleven bar en tröja vars tryck uppfattades som tydligt rasistiskt. Budskapet upprörde både personal och elever. 

Särskilt starkt reagerade Sanchez och eleverna i folkhögskolans danskurs. Med olika protestaktioner uttryckte de missnöje med hur skolan tacklade den uppkomna situationen. Ett par elever kände så stor olust och otrygghet, att de för en tid vägrade vistas på skolan.
Läraren Sanchez ansåg att ledningen agerade fegt och undfallande när den lät eleven gå kvar. Att inte tillräckligt kraftfullt fördöma det hatiska budskapet, var ett hån både mot honom och skolans elever, tyckte han.
Åsas studierektor Åsa Rosén Schlaug har tidigare förklarat att ledningen valde att utgå från folkhögskolans värdegrund, som bygger på dialog och allas lika värde. 

Det fanns inte tillräckliga skäl för att sparka ut eleven, ansåg ledningen. I stället angreps problemet genom samtal med eleven, om dennes åsikter och samspel med andra elever.
Resultatet var enligt Schlaug framgångsrikt. Eleven ska ha slutat bära tröjan och uttalar inte öppet några rasistiska åsikter. Stämningen på skolan uppges dock fortfarande vara infekterad.
För Åsas ledning kommer DO-anmälan som en överraskning. Lena Rosén Schlaug och rektor Jan Jonsson har inte tagit del av den och kan därför inte kommentera den.
– Vi kan bara säga det vi sagt förut, att vi handlat enligt våra rutiner och inte varit overksamma. Vår huvudman står bakom oss i det, säger studierektor Rosén Schlaug till tidningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!