Så blev niornas slutbetyg – i Katrineholm och Vingåker

Enligt Skolverket sjunker gymnasiebehörigheten bland Sveriges elever i årskurs nio med 1,5 procent. Men resultaten för Katrineholm och Vingåker säger annat.

Skolverket flaggar nu att slutbetygen för årskurs nio sjunker, samt att fler elever behöver klara grundämnet matematik.

Skolverket flaggar nu att slutbetygen för årskurs nio sjunker, samt att fler elever behöver klara grundämnet matematik.

Foto: Alice Staaf

Skola och utbildning2024-09-29 20:34

År 2023 hade 77,8 procent av Katrineholms elever i årskurs nio behörighet till de gymnasiala yrkesprogrammen. Nu har elevernas behörighet ökat till 79,6 procent. Även i Vingåker har resultaten blivit bättre. Förra året var det 77,8 procent som var behöriga. Andelen har nu ökat till 79,6 procent. 

– Det här är ett resultat av hårt arbete och mål om att vi måste höja våra resultat. Det känns fint att vi nu har gjort det, säger Magdalena Norin, rektor vid Järvenskolan. 

undefined
Magdalena Norin, rektor vid Järvenskolan berättar för tidningen att hon är väldigt stolt över det arbete som lärare och elever har gjort tillsammans för att uppnå resultaten kring elevernas behörighet. "Vi får fira en stund, men sedan måste man fortsätta arbeta", säger hon.

Magdalena Norin tror att lovskolorna, både de obligatoriska och frivilliga, har haft en stor inverkan på att resultaten har ökat. Hon tycker sig se ett större intresse hos elever i samtliga årskurser.  

Men nya siffror från Skolverket visar att allt fler elever i Sverige inte uppnår målen i grundämnet matematik. Med en ökning på 1,9 procent, får allt fler elever F eller streck i ämnet. Detta är även något som rektorn på Järvenskolan påpekar. 

– Matematik är den springande punkten och skolan har extrahjälp året om. Förr om åren har vi kravlat oss fram och lagt alla resurser i årskurs nio. Nu har vi försökt backa och lägger samma resursfördelningssystem, för årskurs sju som årskurs nio, i hopp om goda resultat, säger Magdalena Norin. 

Hur ska ni arbeta för att hålla i det här?

– Det är såklart en utmaning, men jag tror vi är på rätt spår. Det handlar om att aldrig ge upp och hela tiden ha nya mål, säger Magdalena Norin.

Slutbetyg i Sörmland

Så skiljer sig siffrorna i respektive kommun.

Behörighet till yrkesprogrammet 2024 (andel i procent):

Eskilstuna: 83,7

Flen: 68,6

Gnesta: 95,8

Katrineholm: 79,6

Nyköping: 81,3

Oxelösund: 77,9

Strängnäs: 83,2

Trosa: 88,8

Vingåker: 78,6

Behörighet till yrkesprogrammet 2023 (andel i procent):

Eskilstuna: 83,7

Flen: 72,6

Gnesta: 86,1

Katrineholm: 77,8

Nyköping: 84,2

Oxelösund: 80,3

Strängnäs: 87,1

Trosa: 87,2

Vingåker: 76,2

Källa: Skolverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!