Sarah blev Årets lärare i Katrineholm

Sarah Harrsjö har fått utmärkelsen Årets lärare i Katrineholms kommun. Till följd av nominering av sina elever valdes hon som vinnare av en jury som utser pristagarna.

"Man ska bygga bra människor för hela livet i skolan", säger Sarah Harrsjö, Årets lärare i Katrineholms kommun.

"Man ska bygga bra människor för hela livet i skolan", säger Sarah Harrsjö, Årets lärare i Katrineholms kommun.

Foto: Privat, Alice Staaf

Skola och utbildning2024-07-17 18:03

Nyheten i korthet

  • Sarah Harrsjö har blivit utsedd till Årets lärare i Katrineholms kommun, en utmärkelse som delas ut under Lärargalan.
  • Harrsjö, som undervisar i alla SO-ämnen i årskurs 4-6 på Kunskapsskolan, beskriver vinsten som överraskande och hedrande.
  • Hon betonar vikten av att skapa relationer med eleverna och anpassa undervisningen efter individuella styrkor som nycklar till framgång inom undervisning.

Varje år får elever i Sverige nominera lärare till priset Årets lärare, som delas ut under Lärargalan. 

Sarah Harrsjö, årets vinnare i Katrineholms kommun, undervisar i alla SO-ämnen i årskurs 4-6 på Kunskapsskolan i Katrineholm. Hon berättar att vinsten var oväntad. 

– När jag fick beskedet blev jag först jätteöverraskad, men samtidigt otroligt glad, hedrad och stolt. Det är kul att få uppskattning för det jobb man gör. Att läsa nomineringarna som eleverna hade skrivit var väldigt kul. 

Trots att Sarah Harrsjö har arbetat som lärare sedan 2004 berättar hon att glädjen att gå till jobbet är lika stor nu som då.  

– Jag älskar fortfarande att gå till jobbet och jag har ett leende på läpparna varje dag. Jag försöker alltid att möta eleverna med glädje, allt blir mycket lättare när man är positiv. Det bästa med att vara lärare är att ingen dag är den andra lik, det händer saker hela tiden. Att också få se glädjen i eleverna när de lyckas med något svårt eller nytt är fantastiskt. Men det allra bästa är att få utvecklas tillsammans med eleverna varje dag. 

Hon berättar även att nya utmaningar uppstår och att yrket förändrats över tid. Just nu är sociala medier och konstanta intryck för barnen aktuella. 

– Jämfört med när jag började undervisa så är det mer fokus på prestation i dag. Förut hade inte eleverna nationella prov eller betyg på samma sätt. Nu är det också ett mycket större fokus på det digitala. Det känns som att eleverna har lite mindre tålamod nu än jämfört med när sociala medier och telefoner inte användes på samma sätt. I dag är eleverna vana vid så snabb respons hela tiden. 

Vad tror du är det viktigaste för att bli en bra lärare?   

– Jag tror jättemycket på att skapa relationer. Jag vill att eleverna ska känna att jag finns där, oavsett vad. Jag brukar prata med mina elever om saker utanför klassrummet, som vad de gör på fritiden, vad som hänt på rasten eller om kompisarna. Jag vill lära känna eleverna. Jag brukar säga att om man inte är trygg så kan man inte lära sig något. Det har alltid varit mitt motto som lärare. Sedan tror jag att det är viktigt att alla ska få känna sig viktiga trots att man är olika. Jag jobbar mycket med att eleverna ska få visa sina kunskaper på sitt eget sätt. Vissa är bra på att visa sina styrkor muntligt, medan andra är bra på att skriva ner sina styrkor på papper, säger Sarah Harrsjö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!