Det finns inte mer än 4 000 alpackor i Sverige. I Simonstorp bor några av dem. Många nyfikna katrineholmare stannar till på vägen ner mot Norrköping för att titta på de ulliga och söta djuren.
– Efter att vi haft alpackorna i ett år så tänkte vi att det inte kunde vara så här lätt. Men av alla djur så förstör inte de här i hagarna, de rymmer inte. De äter inte jättemycket. De får en deciliter pellets om dagen. Annars är det inget större, säger Joacim Trybom som driver Jägarbo alpaca tillsammans med familjen.
Att alpackan är ett utpräglat sällskapsdjur får Katrineholms-Kuriren bekräftat när vi besöker gården denna kylslagna vinterdag. En efter en kommer de fram och nosar, och ett yngre föl får bäras av undertecknad. Allt sker i ett lugnt och makligt tempo. Det lugn djuren sprider omkring sig var en av anledningarna till att Joacim och hans fru Charlotta Trybom fastnade för just alpackan.
– Det är det lugnaste djuret som finns, de skulle inte göra en fluga förnär. Alla är grimtränade och går i princip fot hela vägen under en promenad utan problem. De är jättenyfikna, säger Joacim Trybom.
Flera av Joacims alpackor har vunnit fina priser i samband med utställningar runt om i världen.
– Vår importerade hingst Estates Satin Cloud från USA är en av de bästa svarta alpackorna i Europa. Han har vunnit stora utställningar i USA och vi köpte honom 2018 men han kom inte till Sverige förrän sommaren 2020. Vi räknar med fem föl från honom 2021 och 15 föl 2022, säger han.
– En valack kostar mellan 10 000 och 15 000 kronor, en hyfsat stor mellan 20 000 och 30 000. Och sen finns det avelsdjur och då kan det gå på hur mycket som helst. Den dyraste i Sverige ligger på en halv miljon kanske.
Stängslet är till för att hålla rovdjur ute inte för att hålla alpackorna inne.
– Det är mer till mot hundar. Som skadar och dödar, eller räv och liknande. En gång hoppade ett lodjur på en av våra hingstar. Den blev biten i nacken och strupen.
Om någon vill göra karriär som alpackaklippare kan det vara väldigt lönsamt, enligt Joacim.
– Det finns två klippare i Sverige. De klipper 2 000 alpackor var på två månader och tjänar mellan 500 000 och 600 000 kronor var. Men du måste klippa noga, klipper man ullen perfekt så är ullen värd upp till tusen kronor kilot.