Så förebygger du stölder från gården

Polisen tipsar om en rad olika sätt att försvåra för tjuvar.

15 april 2019 16:10

I främst Skåne län har flera lantbrukare blivit av med gödsel och växtskyddsmedel. För den som har mycket sådant på gården tipsar polisen om att använda så kallat Märk-DNA, en vätska som ger information om vem som äger föremålen. Även traktorer, sadlar och annat, som verktyg, kan märkas med Märk-DNA.

I Vingåker har det oftast handlat om dieselstölder, när lantbrukare utsatts. Polisen föreslår att man sätter upp larm vid dieseltanken, gärna med indikator inne i bostaden, så att man märker när något händer.

Polisen varnar för att köpa "för billig" diesel, då den kan vara stöldgods.

I Björkvikstrakten förekom för ett par år sedan stölder av sadlar och ridutrustning. Polisen tipsar om att förvara sadlar på väggmonterade byglar och ha den dyrbara utrustningen i låsbara rum, gärna med larm.

Även jordbruksmaskiner och traktorer stjäls ibland. I flera län härjade en liga hösten 2015 och lyckades stjäla ett tiotal traktorer, som trots storleken smugglades ut ur landet. För att förebygga den typen av stölder bör man låsa traktorn, även när den står inomhus, och man kan installera i GPS-sändare, som aktiveras om traktorn stjäls, eller elektronisk startspärr, som kräver en särskild kod i nyckeln för att motorn ska gå att starta.

Polisen uppmanar också alla att vara försiktiga med att ingripa, men att notera bilnummer och signalement och att anmäla till polisen, om man drabbas.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Cecilia Tuohy