Rymligare turistbyrå ger plats för konsten

Hantverksorten Rejmyre har fått en ny turistbyrå. Lokalen har stått öppen sedan i maj, men först nu börjar aktiviteten på allvar. Kartor och broschyrer kommer att få trängas med skrotskulpturer och keramik.

Foto:

Rejmyre2015-06-02 15:35

Karolina Andersson är kulturassistent vid Finspångs kommun, och är en av de drivande krafterna bakom projektet. Hon är den som har huvudansvaret med att ta emot turister och andra gäster. Under sommarmånaderna kommer det också att ställas ut lokala verk från konstnären Olav Lunde och keramikern Helena Kierman.

– Vi testar att ha det såhär nu, under sommaren. Sen får vi se hur det faller ut och ifall vi ska ta det vidare under nästa säsong, förklarar Karolina Andersson.

Lokalen var tidigare butik för Rejmyre Glasbruk, men en längre tid användes den inte. Men på en månad hann man renovera butiken. Det har ställts upp nya montrar, lagts nytt golv och väggarna har målats om.

– Man kände att det fanns en potential i den här butiken som ändå stod tom. Så då kände vi, varför inte ta chansen? Och nu har gamla turistbyrån blivit glasskiosk, berättar hon.

Olav Lunde kommer att ställa ut sina verk under hela tiden som turistbyrån står öppen. Han gör sina skulpturer av gamla rostiga maskindelar. Ofta försöker han få till en postapokalyptisk känsla, en känsla av det som återstår efter en katastrof. För att kunna arbeta med skroten fick han lära sig att svetsa.

– Det var för några år sedan som jag stötte på material i skogen som jag blev lite förälskad i, och ville skulptera i. Man kan säga att materialet valde mig, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om