KK-TV: Djur som ger frid åt Kvarnfallet

Rejmyre har fått 90 nya, ulliga invånare.

Rejmyre2013-06-11 08:30

I vintras hittade alpackorna sin väg till Kvarnfallet och Madeleine Kihlberg, som fylls av lugn och glädje av de hummande djuren.


Kusipacha gård ligger i Kvarnfallet utanför Rejmyre. Namnet, som betyder "lycklig jord" eller "paradis på jorden" på indianspråket quechua, är inte mer än lämpligt för en gård som är hem till de stolta alpackorna.


- Det är så fridfullt att vara med dessa djur. Vi människor är giriga och jagar pengar. Dessa djur lever i symbios med jorden. Att vara omringad av dem skänker en glädje som inte kan jämföras med annat, säger Madeleine Kihlberg som har cirka 90 alpackor på sin gård.


Kärlekshistorian mellan alpackorna och Madeleine Kihlberg har sin början i Skåne år 2005. Hon var på väg till en pistolskyttekurs i Tomelilla med sin väninna när hon fick syn på några lurviga skönheter. En månad senare var hon i Schweiz för att köpa egna alpackor.


- Jag hade letat efter betande djur tidigare men ville inte ha något livsmedelsdjur. Jag ville ha ett djur som man kan ha en längre relation med, säger Madeleine Kihlberg.
När man möter alpackorna så grips man av lugnet djuren utstrålar. Deras stora mörka ögon, deras hummande ljud, deras lugna gång och deras sätt att beta är faktorer som höjer må bra-hormonerna och sänker stressnivån.


Men djuren är inte bara kända för sin förmåga att framkalla lugn. Deras ull är ett av världens mest exklusiva material. Deras päls är fin och tät vilket är ett tecken på bra ull. Alpackaull sticks inte då fjällen på fibern är få och inte så täta. Dessutom är alpackaullen inte allergiframkallande då den saknar lanolin.


Alpackan kommer från Anderna och har funnits i 6 000 år. Den är besläktad med laman, vikunjan, guanacon, kamelen och dromedaren. Den används främst som ett fiberproducerande djur.


Det går att äta alpackan men en alpacka kostar 20 000 euro och uppåt. Man får mer för pengarna om man använder dem för deras fiber eller som sällskapsdjur.

- Sen undrar jag varför vi ska äta våra vänner, säger Madeleine Kihlberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om