Idé som gav upphov till ort

År 1812 blåstes det första glaset i Rejmyre. Glasbruket bildar än i dag basen för alla verksamheter som finns på orten.

Rejmyre2013-12-05 14:10

Reijmyre glasbruk har funnits i drygt 200 år. Den 9 juli 1810 fick en löjtnant och en jägmästare, verksamma i trakterna, sin ansökan att starta glasbruk beviljad. Då fanns bara några få mindre gårdar på platsen.

Hembygdsföreningen gamla Reijmyre bevarar historien och driver glasmuseet som finns i anslutning till bruket och glasbutiken. Tre personer från hembygdsföreningen ställer beredvilligt upp när Katrineholms-Kuriren vill veta mer om historien bakom glasbrukets tillkomst.

Bertil Rosander, Weine Holm och Per-Inge Jansson flödar av information, mest om det som tog vid när glasbruket startades.

Det var löjtnanten och friherren Mattias von Ungern Sternberg och jägmästaren Johan Jacob Graver som kom överens om att söka tillstånd hos kunglig myndighet för att få anlägga ett glasbruk.

Det fick en snabb start och gynnades av att Sverige förlorat Finland, och därmed glasbruken i landet, till ryssarna året innan. Reijmyre tillverkade de första åren fönsterglas som det fanns behov av bland annat i Stockholm.

I dagens museum kan personhistorien anas bland de tecknade porträtt på ägare och chefer som sitter på rad i kronologisk ordning. Där kommer Mattias von Ungern Sternberg först, men bredvid honom finns inte Johan Jacob Graver. Där finns i stället nästa ägare, Gustaf von Post. Graver köptes snart nog ut av sin kompanjon, och ingen bild på honom fanns att tillgå när tecknaren behövde förlagor.

Till glasbrukets spännande och mycket omfattande historia hör att det reste sig ur askan efter att ha blivit nedlagt 1926. 1932 återuppstod det. En kommande utställning planeras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om