I hantverksbyn arbetas det som vanligt

När förre ägaren Ulf Eriksson avled hastigt i slutet av juli visade sig att det fanns ett underskott i verksamheten. Arvingarna valde då att sätta bruket i konkurs i augusti.

DragTNK3238.jpg

DragTNK3238.jpg

Foto:

Rejmyre2015-09-01 05:00

Anna Karlsson, eller Lill-Anna som hon kallas, har varit verksam i hantverksbyn med sitt Lill-Annas köksbod och kafè Det lilla annorlunda i 19 år. Lill-Anna har varit Rejmyre trogen under så gott som alla år.

Vilken känsla har du nu när glasbruket är hotat?

– Samma som jag har haft hela tiden, det är kärnan i samhället. Min pappa är född här och har jobbat på bruket och min farfar har också arbetat där. Nu jobbar min son på bruket. Själv har jag sprungit här sedan fyra års ålder, jag hade en morbror i packrummet och en moster som klistrade dekaler, säger Anna Karlsson.

Hon menar att om inte bruket finns, då är det svårt att ha ett rörligt samhälle.

– Jag var med och startade hantverksbyn vid glasbruket när kontoret flyttades till Stockholm. Min idé var att man skulle kunna gå igenom lokalerna och få uppleva en massa olika saker, berättar Anna Karlsson.

Kritiken är stark från rörelseidkarna i byn kring hur Finspångs kommun sköter sig. Det finns inga långsiktiga planer med datum.

Ansvarspersonerna i både kommun och fastighetsbolag byts ut titt som tätt och de som tillträder tar inte reda på vad det är för verksamhet som bedrivs i Rejmyre eller hur det har fungerat, enligt kritikerna.

Anna Karlsson ger ett exempel.

– Det kom en man hit från fastighetsbolaget och klagade på att det inte var städat i en korridor. Då fick vi upplysa honom om att det var kommunen som stod för städningen och att det gjordes en gång i månaden. Själv städar jag min lokal och toaletten.

– Jag ska avveckla min verksamhet till nyår men jag har i alla fall fått uppleva min dröm här, säger Anna Karlsson.

Det finns en hel del olika verksamheter förutom glasbruket i Rejmyre. Här finns glasmuseum, klädbod, antikt och heminredning, turistbyrå, gästgiveri, med mera.

I smedjan och garveriet träffar vi Linda Maasing som tillsammans med maken Michel har en smedja och ett garveri bredvid Lill-Annas café.

Vad betyder glasbruket för er verksamhet?

– Glasbruket betyder mycket för oss. Vi har gamla kunder men glasbruket hjälper oss att få nya kunder som annars inte skulle hitta oss. Efter årets sommarsäsong har vi gott om arbete, berättar Linda Maasing.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om