Gammal smidesteknik ger nytt liv

Smideskonsten lever i Rejmyre smedja. Där skapar smeden Michael Maasing föremål med historia.

Rejmyre2013-04-09 21:30

Besökaren i Rejmyre hantverksby kan få se hur smide gick till förr. Vid den koleldade ässjan arbetar Michael Maasing. Intill finns hammare och städ som också är en del av den gamla smidestekniken.

- Smidesverktygen har varit nästan oförändrade under 1- 000 år, berättar han.

Michael Maasing och hans fru Linda Maasing, som är garvare, är båda kunniga i gamla hantverkstekniker. På somrarna gestaltar de vikingaliv i Birka.

I smedjan är det mesta beställningsjobb, både från privatpersoner och andra.

- En del är ren byggnadsvård.

Södra Råda gamla kyrka som brann ned 2001 rekonstrueras, och där, till exempel, kommer behovet av en kunnig smed in. Rejmyre smedja har fått beställningar. På närmare håll finns Häfla hammarsmedja där det pågår renovering, och där Maasings smedja kommer väl till pass. Smidda spikar behövs i renoveringsarbetet.

Till smedjan hör också en butik där såväl smide som skinnarbeten säljs. Busslaster med turister varvas med mer sporadiska besökare.

Michael Maasing visar en enkel men elegant ljusstake som han gjort åtskilliga av, i lite varierande utförande alltefter humör och inspiration.

- I USA kallar de det för svenskljusstake, berättar han.

På frågan varifrån hans eget intresse kommer säger Michael Maasing:

- Det går tillbaka till skolåldern. Jag har alltid varit intresserad av historia.

Via jobb på Torekällbergets friluftsmuseum i Södertälje, och en vilja att utbilda sig inom hantverk, fann Michael Maasing vägen till smidet. Tillsammans med några vänner byggde han en vikingabåt och seglade till Ryssland. I båtbyggandet ingår en del smide. I dag är Michael Maasing mäster själv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om