Försvarsmakten säger ja till vindkraft i Rejmyre

Eolus Vind AB har fått ja från Försvarsmakten att etablera tolv vindkraftverk öster om Rejmyre. "Att det faktiskt blir några vindkraftverk där är långtifrån klart", enligt Johan Hammarqvist, kommunikationschef Eolus Vind.

Eolus Vind AB har fått ja från Försvarsmakten att etablera tolv vindkraftverk öster om Rejmyre.

Eolus Vind AB har fått ja från Försvarsmakten att etablera tolv vindkraftverk öster om Rejmyre.

Foto: Amelie von Essen/arkiv

Rejmyre2021-03-06 14:06

Företaget Eolus Vind AB, med huvudkontor i Hässleholm, har fått ja från Försvarsmakten gällande sin eventuella etablering av tolv vindkraftverk i Rejmyre.

– Det är positivt och gör att vi kan titta vidare på det här projektet. Men det är också något vi alltid gör i ett väldigt tidigt skede för att säkerställa att det är vettigt att arbeta vidare, säger Johan Hammarqvist.

Vad hade ett nej betytt?

– Då hade vi lagt ner det här projektet. Försvarsmaktens ja eller nej när det gäller vindkraft har jättestor betydelse. 

Försvarsmakten har inget att erinra mot uppförandet av tolv vindkraftverk, fördelade på två markområden med sex vindkraftverk i varje. Vindkraftverken får vara max 250 meter höga.

Att Försvarsmakten ger sitt godkännande betyder enligt Hammarqvist inte att det per automatik kommer byggas tolv vindkraftverk öster om Rejmyre.

– Nej, det är långtifrån klart. Nu ska vi analysera detta internt för att se hur vi ska gå vidare och säkra upp mark, säger han.

I yttrandet från Försvarsmakten är de tolv vindkraftverken utritade med exakta positioner. Med tanke på hur försiktiga ni är, så lär ni ha mark klar för etablering om ni bestämmer er för det?

– Ja, så är det. Vi har kontakt med flera markägare som är intresserade av att hyra ut sin mark. Men det är inga avtal påskrivna och det är inte säkert vi kommer gå så långt heller, berättar Johan Hammarqvist.

Vad är det som gör att ni vill etablera vindkraft i Rejmyre?

– Det är underskott på elproduktion i relation till konsumtion i elområde tre och fyra i Sverige. I Rejmyre handlar det om elområde tre och det behövs helt enkelt mer el. I norra Sverige är det istället överskott av elproduktion.

Kommunerna har vetorätt när det gäller etablering av vindkraftverk.

– Vi har informerat Finspångs kommun om att vi tittar på det här området. Skulle det bli ett mer skarpt läge ökar vi på den dialogen, förklarar Johan Hammarqvist.

Hugo Andersson (C), miljö- och samhällsbyggnadsråd, bekräftar den uppgiften.

– Kommunen har fått till sig att Eolus Vind tittar på ett område i Rejmyretrakten för vindkraft, men det är också allt. 

Vet du något om den politiska inställningen till vindkraft i kommunen?

– Nej, det finns inga beslut tagna och det har inte varit några större diskussioner i frågan ännu, säger Hugo Andersson.

Karta: Rejmyre
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!