Krögaren laddar inför intensiva julbordsveckor

Julbordstider Àr mumma för restaurangbranschen. Mycket arbete men ocksÄ stora inkomster. För Johannes Jabro pÄ Reijmyre Gestgifveri handlar det om en tredjedel av ÄrsomsÀttningen. "Det Àr hektiska men roliga veckor", berÀttar han.

För Johannes Jabro pÄ Reijmyre Gestgifveri stundar intensiva arbetsveckor nÀr julbordssÀsongen rullar i gÄng i slutet av november. BestÀllningarna Àr redan i full gÄng.

För Johannes Jabro pÄ Reijmyre Gestgifveri stundar intensiva arbetsveckor nÀr julbordssÀsongen rullar i gÄng i slutet av november. BestÀllningarna Àr redan i full gÄng.

Foto: Rikard W Larsson

Rejmyre2022-11-08 10:31

GlasbruksvÀgen utanför ligger tyst och öde. I restaurangmatsalen stÀdar Johannes av det sista sÄ allt Àr förberett inför nÀsta lunchpass.

– Vi har kört julbord de senare Ă„ren, men det har varit lugna veckor. Nu ser det annorlunda ut. Restriktionerna efter pandemin Ă€r borta och det mĂ€rks ocksĂ„ pĂ„ trycket pĂ„ bokningarna. I dag Ă€r intresset ungefĂ€r detsamma som inför julen 2019, förklarar Johannes Jabro.

Johannes Jabro har drivit Reijmyre Gestgifveri sedan 2019.
Johannes Jabro har drivit Reijmyre Gestgifveri sedan 2019.

Han rÀknar med att dra igÄng förberedelserna pÄ allvar i mitten av november. Listan pÄ vad som ska tillagas Àr lÄng: FrÄn Janssons frestelse, köttbullar, skinka och en rad vegetariska matrÀtter till olika sillinlÀggningar, matpajer, efterrÀtter och julgodis.

– Nu mĂ€rker vi ocksĂ„ att fler och fler företag bokar in sig. Det Ă€r stort att fĂ„ in mellan 50 och 100 personer pĂ„ en och samma bokning. Ett dĂ„ligt besökt julbord fĂ„r effekter pĂ„ nĂ€stkommande verksamhetsĂ„r. För ett företag handlar det om mycket viktiga pengar, fortsĂ€tter han.

Johannes berÀttar att restaurangen rymmer 125 sittplatser. "Det hoppas jag fylla nÀr julborden börjar serveras", sÀger han.
Johannes berÀttar att restaurangen rymmer 125 sittplatser. "Det hoppas jag fylla nÀr julborden börjar serveras", sÀger han.

Betydelsen av julbordet blir inte mindre av att Reijmyre Gestgifveris öppettider Àr sÀsongsbetonade med fokus pÄ sommarhalvÄret.

– SjĂ€lvklart blir det tufft ekonomiskt nĂ€r det blir Ă„r av restriktioner pĂ„ grund av pandemin, ekonomin knappt gĂ„r runt, extrainkomsterna uteblir och vi saknar en nödvĂ€ndig buffert till sommaren. Det Ă€r svĂ„rt att stĂ„ stilla i sex mĂ„nader utan att ha reserver, sĂ€ger han.

Planering Àr A och O Àven i restaurangbranschen.
Planering Àr A och O Àven i restaurangbranschen.

Har du aldrig varit orolig sedan du tog över restaurangen 2019?

– Nej, inte direkt. Men det började inte sĂ„ bra. Det var mĂ„nga kĂ€nslor nĂ€r coronapandemin upptĂ€cktes inte sĂ„ lĂ„ngt efter att jag hade skrivit under kontraktet. Som tur Ă€r har inte restaurangen varit min enda inkomstkĂ€lla. Annars hade jag nog fĂ„tt det svĂ„rt att klara mig nĂ€r pandemin och restriktionerna var som vĂ€rst. Det Ă€r pengar frĂ„n mina andra jobb som har gjort att restaurangen trots allt har fungerat dĂ„.

För Johannes Jabro pÄ Reijmyre Gestgifveri stundar intensiva arbetsveckor nÀr julbordssÀsongen rullar i gÄng i slutet av november. BestÀllningarna Àr redan i full gÄng.
För Johannes Jabro pÄ Reijmyre Gestgifveri stundar intensiva arbetsveckor nÀr julbordssÀsongen rullar i gÄng i slutet av november. BestÀllningarna Àr redan i full gÄng.

Hur gÄr samarbetet med glasbruket?

– Bra! Glasbruket Ă€r loket i Rejmyre för oss andra. Sannolikt Ă€r det bara pizzerian och Coop som skulle fungera om glasbruket inte fanns. Vi har Ă€ven roligt nog haft fler bussgrupper som besökt oss den senaste tiden. Vi kĂ€nner av att glasbruket har fĂ„tt ett helt annat lyft. Förhoppningsvis Ă€r det fler och fler som vill semestra i Sverige igen nĂ€r man vĂ€l har fĂ„tt resa utomlands sedan restriktionerna slĂ€ppts.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!