Finspång får en stor församling

Fyra församlingar blir en. Vid årsskiftet kommer församlingarna Regna, Skedevi, Hällestad och Risinge ingå en gemensam församling. Den nya församlingen får namnet Finspångs församling.

Rejmyre2012-07-13 15:35

- Jag ser positivt på sammanläggningen. Den innebär att man får kollegor och det blir lättare att ta ut ledighet och semester. Det blir väldigt sårbart när man bara har en kantor och en präst, säger Bosse Lindell, kyrkoherde för Skedevi-Regna pastorat.

Enligt Bosse Lindell kommer sammanslagningen att vara mycket positiv ur en ekonomisk synvinkel. Mindre pengar kommer att gå till administration och den dag en kyrka behöver renoveras är den ekonomiska potten större efter en sammanslagning. För medlemmarna i församlingarna Skedevi och Regna kommer sammanslagningen även innebära att begravningsavgiften sänks.

- Vi har väldigt stora kyrkogårdar här uppe. De är anpassade för hur befolkningen såg ut för 100 år sedan då det bodde 4000-5000 personer här.

Fast en sänkt begravningsavgift för vissa innebär givetvis att avgiften på annat håll blir högre än vad den var innan sammanslagningen.

- I Risinge blir avgiften förmodligen högre än tidigare.

Sammanslagningen innebär även att det bara finns plats för en kyrkoherde. Trots att Bosse Lindell är mycket omtyckt som kyrkoherde för Skedevi-Regna pastorat har han inte sökt tjänsten som kyrkoherde för Finspångs församling.

- Söker man den tjänsten ska man vara kvar i fem eller sex år. Jag är inte säker på att jag är det. Jag har varit här i tre år och vill ut i världen. Svenska kyrkan finns i 50 länder.

Efter sammanslagningen kommer han dock att finnas kvar ett tag till och arbeta som komminister, det vill säga vanlig präst.

- Det ska bli skönt att jobba lite mer med människor och lite mindre med administration.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om