Designikon är största kunden på glasbruket

Det svenska designföretaget är Reijmyre glasbruks största kund. "Det är stort att leverera till Svenskt tenn."

Stefan Nyrén och Ronny Ståhl polerar bort skarvar efter pressningen av en Hortusskål.

Stefan Nyrén och Ronny Ståhl polerar bort skarvar efter pressningen av en Hortusskål.

Foto: Carina Ekdahl

Rejmyre2020-03-04 09:42

Det började på 1940-talet med att Reijmyre gjorde glaskannor formgivna av Estrid Ericsson, Svenskt tenns grundare. Samarbetet har utvecklats och i dag är Svenskt tenn den största kunden hos glasbruket. 

– 20 procent av vår tillverkning går till Svenskt tenn, säger Ulf Rosén, delägare och vd på glasbruket.

Josef Franks Hortuskruka och Ann Wåhlströms vasserie Iris är två designklassiker som specialtillverkas åt heminredningsföretaget.

Dagens modell i hyttan är en skål i Hortusserien. Men något löpande band är det inte fråga om. Här handlar det om hantverksskicklighet, och lite magi – eller vetenskap, för vid 1 400 grader blir sand till glas. Mellan 80 och 100 skålar tillverkas på en dag.

Likt en orkester samarbetar de fem männen i glashyttan. Varje stråkdrag sitter i ryggmärgen. Iläggaren Birger Karlsson avgör med ett ögonkast att glasklumpen i ugnen har nått 1100 grader, fångar upp och serverar Krister Johansson. Han gör ett snabbt klipp med saxen och alldeles lagom mycket glas rinner ut i formen, som påminner om ett våffeljärn. 

– I dag är vi det enda glasbruket i Sverige som kan göra pressat glas. 

Takten är avgörande, glaset ska vara brännheta 800 grader under tillverkningen. 

Skålen, som glöder i rött, får slutfinish av Ronny Ståhl och Stefan Nyrén som med varsin gasollåga polerar bort skarvar. Sune Karlsson står redo och skickar in skålen i avsvalningsugnen. Under kontrollerade former, för att glaset inte ska bli till sand igen, svalnar skålen. 

I pengar räknat är Hortuskrukan störst för glasbruket, i antal räknat är det en liten variant av vasen Iris som tillverkas i 5 000 exemplar varje år.

– I dag ligger svensk design så rätt i tiden med hållbarhetstänk. Produkterna har tidlös design, lång livslängd och är eftertraktade även i andra hand.

Den andra stora marknaden för glasbruket är fabriksbutiken. Här hamnar föremål som inte går igenom kvalitetskontrollen, cirka 15 procent av tillverkningen. 

– En blåsa som är större än en millimeter räcker för att det ska räknas som sekunda. Vi brukar säga att det är glasblåsarens hälsning till kunden.

Men till fabriksbutiken hittar ingen andrasortering av Svenskt tenns produkter. 

– Nej, det som inte håller måttet kasseras, slås sönder.

Svenskt tenn har också Reijmyreglas i serien Antik i sitt sortiment.

– Antik har tillverkats här sedan 1810, det är lite av vårt dna, handdrivet glas. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!