Barndomsvänner tar över Reijmyre glasbruk

Än en gång har glasbruket i Rejmyre fått nya ägare. Två barndomsvänner vill förena nytt och gammalt till Sveriges främsta glasbruk.

Viktor Söderberg och Ulf Rosén tog över glasbruket i slutet på maj i år.

Viktor Söderberg och Ulf Rosén tog över glasbruket i slutet på maj i år.

Foto: Emmilie Haglund

Rejmyre2019-07-07 05:12

Än har inte ugnarna svalnat, även om det varit nära några gånger. I Reijmyre glasbruk förvandlar man fortfarande het glasmassa till skirt glas och så ska det fortsätta. Det tycker nya ägaren Ulf Rosén som tog över verksamheten för ungefär en månad sedan tillsammans med Viktor Söderberg. De två är bekanta sen många år, och kanske är det tur med tanke på att Roséns tidigare delägande i glasbruket, som varade mellan 2015 och 2017, avslutades efter att ägarnas åsikter krockade.

De två har arbetat tillsammans förut. Då med ett konstgalleri i stockholm. Ulf Rosén kommer själv från Rejmyre och när vi kommer dit står han och skyfflar in glaspulver i en het ugn för att glasmassan ska vara färdigsmält till morgonen därpå.

– Jag kan inte blåsa glas själv, men jag har stor respekt för hantverket. Det är klart att man rycker in när man det finns något man kan hjälpa till med, säger han och borstar av skjortan.

Deras första månad har varit en stor framgång och även om regnet faller utanför finns det inga orosmoln i sikte.

– Just nu är vår största utmaning att vi inte kan producera de mängder vi kan sälja, säger Ulf Rosén stolt.

Beställningar har kommit in från både små och stora företag. En av de största beställningarna kommer från Svenskt tenn.

– Vi är förstås oerhört glada och tacksamma. Det verkar finnas en känsla av att Reijmyre är deras glasbruk, man vill ha det småskaliga, svenskproducerade glaset från ett gammalt och anrikt glasbruk, det vill vi ta vara på, berättar Viktor Söderberg.

Utöver de stora beställningarna satsar de på besöksverksamhet och fabriksförsäljning. Butiken har nyligen byggts om och en utställning med utvalt konstglas utöver ordinarie glassortiment har öppnats.

I mötet mellan den gamla glasblåsartraditionen, som inte förändrats så mycket genom åren, och den moderna marknaden med onlinehandel, globala marknader och samarbeten möts de två ägarna. Ulf Rosén har tidigare drivit Lindshammar glasbruk i Småland och kommer från en familj som drivit glasbruk i tre generationer. Den yngre kollegan Viktor Söderberg är utbildad jurist och civilekonom. Han har främst arbetat med större företags ekonomi. Tillsammans ska de lyfta brukets historia och föra in den i samtiden. I linje med det kommer de att satsa på nytillverkning av gamla kollektioner. En del kommer att moderniseras, andra får behålla sin orginalform.

Reijmyre glasbruk hade stora framgångar under början av 1900-talet. Då tillverkades det högkvalitativa Jugendglaset som var så framstående att det fortfarande säljs till höga priser på auktioner runt om i landet. Nu har de låtit konstnären Marie Åkerlund ta fram nya vaser i samma stil med samma teknik.

Gång på gång betonar kollegorna vikten av att göra det här tillsammans. Tillsammans med varandra, glasblåsarna, de andra kollegorna, butiksbesökarna och bygden.

– Det här är ingenting vi gör själva, vi måste ha Rejmyres stöd. Det finns ett stort engagemang för glasbruket som är en viktig del av Rejmyres identitet, berättar Ulf Rosén.

– Vi vet också att det finns en tveksamhet och ett bristande förtroende för hur glasbruket drivits den senaste tiden där konkurser och ägarbyten avlöst varandra. Därför är det viktigt för oss att inte ta större risker än vad glasbruket har råd med. Vi är säkra på att vi kan göra det här med respekt för glasbrukets långa historia. Att glasbruket finns kvar är viktigare än att vi gör största möjliga vinst. Samtidigt måste ekonomin fungera för att glasbruket ska överleva, säger Viktor Söderberg och Ulf Rosén nickar instämmande.

– Det är därför det känns så tryggt för mig att jag har, kanske världen bästa ekonom vid min sida i det här projektet, fortsätter Rosén.

– Ja, världens bästa vet jag inte, men vi är ett väldigt bra team jag och Ulf, skrattar Viktor Söderberg.

Målet är att Rejmyre snart ska ha Sveriges främsta glasbruk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om