Nära bebyggelsen finns redan en bergtäkt som företaget har för husbruk. Nu planerar Brevens bruk AB att söka tillstånd också för en bergtäkt för kommersiellt bruk.
– För två veckor sedan sprängde de bergtäkten för husbruk utan att informera. Ett fåtal hade fått information i form av flygblad, säger Antonia Nessen, granne med Brevens bruk.
Inför planerna på den kommersiella bergtäkten är de närboende oroliga för påverkan på naturen och miljön.
– Storsjön är en rekreationsplats för bygden och de väljer att förstöra våra liv. Vi är rädda för vår säkerhet, kemikalier, rödlistade arter och total förstörelse som kan frigöra sig i naturen, säger Magnus Magnusson.
Ingrid Ekblad arrenderar mark från Brevens bruk AB. Hennes kor dricker vattnet i den närbelägna Storsjön. Hon är orolig för om hon kan fortsätta driva ett ekologiskt lantbruk i närheten av en kommersiell bergtäkt.
– Företaget har lovat att ta hänsyn till min verksamhet och önskemål om var vägen ska gå. Men det kom som en överraskning hur nära bebyggelsen verksamheten ska vara. Jag vill inte kollidera med grusbilarna.
Sten Geijer är företagets vd. Han förklarar att det unika bergmaterialet är anledningen till att man planerar en bergtäkt så nära bebyggelsen:
– Det beror på en spricka som uppkom i berget för 1,2 miljoner år sedan. Berget ger ett slitstarkt och beständigt material.
Vad gäller den dåliga informationen till de boende, så annonserade företaget i två tidningar samt lade ut lappar i ett antal brevlådor.
– Det blev inte riktigt bra. Det har jag bett om ursäkt för. Bara två personer kom på det mötet, medger Geijer.
Han uppger att inga farliga utsläpp kommer att ske och att korna kan dricka i sjön.
– Det vore löjligt att säga att vi inte skadar floran när vi kommer att gräva bort allting, men det finns ingen unik flora som skadas.
De boende och grannarna uttrycker också en oro för vad som ska hända med deras brunnsvatten.
– Om det mot förmodan blir problem är jag välvilligt inställd till att vara delaktig och hjälpa de boende med en ny brunn. En brunn med bättre dricksvatten än dagens kan kosta kring 50 000 kr, säger vd som uppmanar de boende till dialog också om alternativ för vägarna.