Klassiska festplatsen Hasselbacken kan rivas

Klassiska festplatsen Hasselbacken kan rivas. "Festplatsen är i stort behov av underhåll och våra intäkter har försvunnit", säger Bengt Eriksson, kassör Regna IF.

Bengt Eriksson vid Hasselbackens entré.

Bengt Eriksson vid Hasselbackens entré.

Foto: Magnus Johansson

Regna2021-04-26 10:38

Föreningen Regna IF bildades 1921 och sedan dess har danstraditionen varit stark i bygden.

Hundra år senare riskerar klassiska festplatsen Hasselbacken i Regna att försvinna.

– Vi har diskuterat att eventuellt påbörja en nedmontering. Vi har mycket utgifter som vatten, avlopp och el och festplatsen skulle behöva rustas upp, men våra inkomstkällor har försvunnit, säger Bengt Eriksson.

undefined
Bengt Eriksson vid Hasselbackens entré.

Förra sommaren skulle välkända dansband som Lasse Stefanz, Flamingokvintetten och Streaplers ha spelat i Regna, men alla spelningar fick ställas in på grund av pandemin.

– Vi har inte tagit något definitivt beslut om sommaren, jag har kontrakt med samma dansband även i år. Men den här pandemin har satt skräck i oss, understryker Bengt Eriksson.

Det byggdes en dansbana vid Hasselbacken i mitten av 1920-talet. Den brann ner till grunden i slutet av 1930-talet, men byggdes upp igen. I slutet av 1950-talet byggdes dansbanan större och utökades dessutom med tak.

undefined
Reganbon Örjan Andersson och Bengt Eriksson vid klassiska festplatsen Hasselbacken, som riskerar att försvinna.

– Mellan 1 000 och 1 500 besökare kom regelbundet på 1960-talet innan den verkliga dansboomen slog till på 1970-talet. Då var dansbanan för liten, vi fick göra den större. Alla skulle ut och dansa då. Publikrekordet är 3 000 personer när Flamingokvintetten spelade 1973.

I slutet av 1980-talet och början av 1990-talet minskade besöksantalet betydligt.

– Då började det ebba ut när det kom stora festivaler och när man började med uteserveringar på krogar och restauranger. Men det blev ett uppsving på senare år, Lasse Stefanz lockade 1 000 personer för två år sedan, säger Bengt Eriksson.

undefined
Bengt Eriksson vid dansbanan i Hasselbacken som kan rivas.

Han har varit med i Regna IF:s styrelse i över 60 år.

– Jag har varit aktiv i klubben sedan jag var 15 år. För mig skulle det kännas bedrövligt om festplatsen försvinner, samtidigt fyller jag 76 år och man orkar inte hur länge som helst. Men jag vet att ortsborna vill ha kvar Hasselbacken, det tillhör Regna, säger Bengt Eriksson.

undefined
Hasselbackens festplats i Regna kan snart vara ett minne blott.

När kommer föreningen ta beslut om festplatsen ska rivas?

– Vi kommer att ta ett definitivt beslut i slutet av sommaren, konstaterar Bengt Eriksson.

undefined
Bengt Eriksson påpekar att alla intäkter försvunnit, samtidigt som festplatsen är i stort behov av underhåll.

Regna IF äger sex hektar mark vid Hasselbacken, inklusive ett skogsområde.

– Om vi avyttrar verksamheten kommer vi återställa det i ursprungligt skick. I såna fall kommer det inte att stå kvar några förfallna byggnader, säger Bengt Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!